Κανονικά  θα εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια  των πλοίων από και προς την Τουρκία μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας Αχμέτ Αρσλάν, στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά.    Η συνάντηση έγινε  σε θετικό κλίμα σύμφωνα με το  in.gr  ενώ εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές  η επιθυμία για ειρηνική συμβίωση.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Κουρουμπλή με τον Τούρκο ομόλογό του
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν μεταξύ άλλων το ζήτημα που προέκυψε μετά τη διακοπή των δρομολογίων εμπορικών σκαφών με τουρκική σημαία, που εκτελούν δρομολόγια προς την Ελλάδα, καθώς και για τον θαλάσσιο τουρισμό γενικότερα και τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει στα τουριστικά πλοία της να προσεγγίζουν τα νησιά της Ελλάδας από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε κατάσχεση τουριστικών σκαφών τα οποία παραβίαζαν συγκεκριμένες διεθνείς διατάξεις (ασφάλεια πλεύσης και επιβατών, προστασία περιβάλλοντος, πιστοποιητικά αξιοπλοΐας).

«Υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα χαρακτηρισμού ορισμένων ξύλινων σκαφών της Τουρκίας, η οποία θέλει να τα χαρακτηρίζει ως «πρωτόγονα», αλλά ωστόσο είναι επιβατικά τουριστικά και πρέπει να εξασφαλίζουν μια σειρά προδιαγραφών που εμπίπτουν σε διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση να δυσκολέψουμε την Τουρκία σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της σημαίας της».

Σχετικά με τις προδιαγραφές αυτών των σκαφών, που όπως διευκρινίζεται πρόκειται για ξύλινα παραδοσιακά σκάφη κάτω από τα 24 μέτρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το προσεχές διάστημα, ενώ πιθανολογείται ότι η επόμενη επαφή θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός, δεσμεύτηκε πως θα ενημερώσει την κυβέρνηση του για τις αλλαγές στο θέμα των προδιαγραφών, έτσι ώστε να ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια γίνονται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Και από τις δύο πλευρές, πάντως, κατέστη σαφές ότι επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση των δύο λαών, και όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν να εξετάζονται στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης και των αμοιβαίων συμφερόντων.

ΠΗΓΗ:  in.gr ΑΠΕ
Να σημειώσουμε ότι για την Σάμο ξεκινούν από την Παρασκευή  τα δρομολόγια ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του χειμώνα θα  υπάρχουν 4 δρομολόγια την εβδομάδα από Κουσάντασι προς Βαθύ.
Ακολουθούν δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη και του Προέδρου του Συλλόγου Εστίασης