Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΟ.Υ. Σάμου  πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας μέλη του Αγροτικού Συλλόγου,  της ΠΑΣΕΒΕ  και του Εργατικού Κέντρου.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νίκος Κονταξής  μίλησε για τα προβλήματα του κλάδου αλλά και για τα αιτήματα τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«   Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 92,7 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΟΓΑ και 3 εκατ. ευρώ από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΠΥ, ενώ θα υπάρχει μείωση των συντάξεών τους.

   Από 1/1/2017 φορολογείται το χύμα κρασί με 20 λεπτά το κιλό, ενώ σχεδιάζουν να εξισώσουν τη φορολογία του χύμα τσίπουρου ή σούμας με το εμφιαλωμένο και να απαγορέψουν την παραγωγή τους από τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.

   Κόβουν τις επιδοτήσεις από τους κτηνοτρόφους με το όριο παραγωγής γάλακτος ανά ζώο. Παραμένει το πρόβλημα του σφαγείου και της διάθεσης του γάλακτος.

   Στο μεταξύ οι τιμές παραγωγού στα σταφύλια, στο λάδι, στο γάλα, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, συνεχίζουν να μειώνονται δραματικά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων που αγοράζουν φτηνά και πουλούν ακριβά.

   Αποκλείονται από τις επιδοτήσεις χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί. Μας απειλούν με κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη.

   Με δυο λόγια τόσο η Ε.Ε όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ επιδιώκουν να μας διώξουν από τη γη μας, για να δοθεί όλη η εκμετάλλευση των αγροτικών προϊόντων – από την παραγωγή ως  την μεταποίηση και την εμπορία – στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων»

Από την ΠΑΣΕΒΕ μίλησε ο Τίμος Χατζηλαγός ο οποίος τόνισε επίσης ότι  τα προβλήματα των επαγγελματιών  γιγαντώνονται και πλέον δεν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού αλλά ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν. Αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας επέδωσαν ψήφισμα στο τμήμα της Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε Σάμου και στον Αντιπεριφερειάρχη  με το οποίο  ζητούν  να αποζημιωθούν για τη ζημιά στην φετινή ελαιοπαραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών. image6

Οι αγρότες, επαγγελματίες και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 24 ωρη απεργία στις 8 Δεκέμβρη.