Χαιρετίζουμε την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Γενάρη. Είναι ελπιδοφόρος ένας συντονισμός από τα κάτω, που θα βάζει στην άκρη πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που αποδείχτηκαν το λιγότερο κατώτερες των περιστάσεων. Είναι ελπιδοφόρο το ξεκίνημα ενός νέου μεγάλου γύρου αγώνων απέναντι σε μια πολιτική που διαχρονικά κάνει το σχολείο πιο ταξικό, που συσσωρεύει προβλήματα σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα είναι ελπιδοφόρες οι κινητοποιήσεις μαθητών σε όλη την Ελλάδα, παρά την ένταση της καταστολής από το κράτος, αλλά και την «αξιοποίηση» φασιστικών ομάδων, όπως φάνηκε στον Εύοσμο.

Ο στόχος αυτού του συντονισμού είναι  να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας, με στόχο την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στο σύνολό της και να σαρώσει όσους την στηρίζουν, με απεργίες, συλλαλητήρια, τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Με αγώνα για μισθούς και δουλειά με αξιοπρέπεια, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα του ΜΚ 15 -17, για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση/διορισμό όλων των αναπληρωτών, για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των σχολείων για την πανδημία και την αντιμετώπιση των οξυμμένων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους μαθητές.

Τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία κατέληξαν σε πλαίσιο δράσης, που θεωρούμε ότι πρέπει να υιοθετήσει η ΕΛΜΕ μας, αν όχι με ΓΣ τότε μέσω απόφασης του ΔΣ.

Συγκεκριμένα:

  • ΓΣ και Ολομέλειες Προέδρων σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ την εβδομάδα 31/1-4/2 για την οργάνωση πολύμορφου αγώνα διαρκείας. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, με πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.
  • Να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τις μέχρι τώρα συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των συλλόγων διδασκόντων (ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στην πρωτοβάθμια, συλλογικές αποφάσεις από μια σειρά ΕΛΜΕ στη δευτεροβάθμια – π.χ. Γ Αθήνα, Πειραιά, Ζακύνθου κ.α.) να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.
  • Εάν οι ομοσπονδίες δεν το πράξουν, οι Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ, μέσα από κοινό συντονισμό και με ενιαίο τρόπο, μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, ολομέλεια προέδρων) που θα ενεργοποιήσουν το σύνολο του κλάδου, να πάρουν επάνω τους την κήρυξη απεργίας/αποχής πανελλαδικά, ώστε να εκφραστεί συλλογική αντίθεση του κλάδου. Η δική μας ΕΛΜΕ έχει προχωρήσει προκηρύξει απεργία-αποχή με απόφαση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης.
  • Κοινή δράση με το γονεϊκό και το μαθητικό κίνημα με στόχο για την ακύρωση στην πράξη του διαγωνισμού της λεγόμενης Ελληνικής PISA, με απεργιακές κινητοποιήσεις από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και συντονισμό με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα.
  • Κοινές πρωτοβουλίες δράσης με τους γονείς, αγωνιστικές δράσεις ενημέρωσης στις πύλες των σχολείων, πανό στα σχολεία, γράμμα προς γονείς, κοινή αφίσα των Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.
  • Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για την υγεία την Τρίτη 1/2.

 

Σάμος, 29-01-22