ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α. Μιχαηλίδης στη Βουλή: άφαντη η νησιωτική πολιτική, παρατηρεί αμέτοχη η κυβέρνηση τις αυξήσεις ακτοπλοϊκών & καυσίμων στα νησιά

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κύρωση κώδικα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Η κωδικοποίηση νομοθεσίας του Υπουργείου αφορά το πεδίο των θαλάσσιων ενδομεταφορών και των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας. Στο εγχείρημα της κωδικοποίησης αυτό καθ’ αυτό, το οποίο πράγματι είναι απαραίτητο και χρήσιμο, δεν μπορούμε παρά να είμαστε θετικοί, επεσήμανε αρχικά ο Α. Μιχαηλίδης.

Η ομιλία του εστίασε στη συνέχεια στην κριτική πτυχών της πολιτικής της ΝΔ στο πεδίο της ακτοπλοΐας, όπως τη συνεχιζόμενη προβληματική λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), κυρίως όμως την απουσία κάθε παρέμβασης από το Υπουργείο για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε αναπόφευκτα και σε ζητήματα Νησιωτικής Πολιτικής. Αναφορικά με την τιμή των καυσίμων στα νησιά, τόνισε πως τα μικρά οφέλη των κυβερνητικών εξαγγελιών εξανεμίζονται από την κούρσα ανατιμήσεων· και αυτό, συμπλήρωσε, συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν εστιάζει στη βάση του προβλήματος, μειώνοντας δηλαδή την έμμεση φορολογία στα καύσιμα και αλλάζοντας τον τρόπο επιδότησης του σκέλους καυσίμων του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με επιδότηση δηλαδή στην αντλία όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της «συνεχώς επιδεινούμενης» κατάστασης της ιατρικής φροντίδας στα νησιά, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα υπολειτουργίας από τα Νοσοκομεία Ικαρίας, Σάμου και Χίου.

Ο Α. Μιχαηλίδης προέβη στη δυσμενή για την κυβέρνηση αντιπαραβολή μεταξύ του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς ζητά με ευρύτατη πλειοψηφία από την Κομισιόν την κατάρτιση ενός «Συμφώνου για τα νησιά» και της εγχώριας ανυπαρξίας των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη νησιωτική ανάπτυξη, αρκετό καιρό πλέον μετά τις πομπώδεις σχετικές εξαγγελίες το Υπουργείου.

Σημείωσε, μάλιστα, δεικτικά πως σε πρόσφατη ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής στη Σάμο, όπου προσεκλήθησαν πλήθος πολιτικών φίλων της ΝΔ και παραγόντων της αγοράς, δεν προσεκλήθη εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την επιστημονικά εξειδικευμένη ομάδα που σχεδίασε, ουσιαστικά, την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

 Για τους πολιτικούς λόγους που τροφοδοτούν και τέτοιες επιλογές, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης, «είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς αν επισπεύδουμε τις εκλογές».

Το βίντεο με αποσπάσματα της τοποθέτησης του Α. Μιχαηλίδη είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/DwAXPHTkGbI

 

Ανδρέας Μιχαηλίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου, αναπλ. τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής