Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη τιμά και φέτος , 75 χρόνια από την φασιστική θηριωδία στη Δυτική Σάμο με επίκεντρο την μαρτυρική Καστανιά, τους πατριώτες μέλη του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές τον Αύγουστο του 1943.

Το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη στις 5 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία της Καστανιάς και ομιλία – ιστορική αναφορά στα γεγονότα.

Θα ακολουθήσει πορεία από το μονοπάτι που βάδισαν οι πατριώτες της Καστανιάς για το χώρο της εκτέλεσης. Στο μνημείο θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών και προσκλητήριο νεκρών.

Στη συνέχεια  αυτοκινητοπορεία προς Λέκκα με σύντομη στάση για κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου και από εκεί στο Καρλόβασι.

Ακολουθεί συγκέντρωση στη πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου και πορεία προς την κεντρική Πλατεία Καρλοβάσου, όπου στις 7:30 μμ, θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική – αντιφασιστική συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα: «Τιμάμε τους εκτελεσμένους ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες πατριώτες. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχια και προσφυγιά».