Την έμπρακτη μέριμνά της για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, μέσω της τεχνολογίας, αποδεικνύει η COSMOTE

Θα μπορούσε ο γιατρός να βρίσκεται μέσα στο ασθενοφόρο, χωρίς όμως να είναι πραγματικά εκεί; Στην παρουσίαση του πρώτου 5G ασθενοφόρου στην Ελλάδα η καινοτομία αυτή γίνεται πραγματικότητα από την COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson αποδεικνύοντας ότι, έχοντας ως όχημα τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των υπηρεσιών Υγείας.

Η εφαρμογή αφορούσε στην απομακρυσμένη εξέταση ασθενούς μέσω COSMOTE 5G, από γιατρό στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο οποίος βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά. Το EΚΠΑ έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών 5G με την μακρόχρονη συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα.

Ο γιατρός διαδικτυακά παρών

Στην πιλοτική αυτή εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Πιο συγκεκριμένα, τόσο στο νοσοκομείο όσο και στο ασθενοφόρο είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, αξιοποιώντας την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson και επέτρεπε την εντυπωσιακά χαμηλή απόκριση δικτύου (latency). Ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας. Από την πλευρά του, ο ιατρός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, είχε στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά, καθώς και έναν ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη.

Ο διασώστης ξεκίνησε την εξέταση του ασθενούς, κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου. O γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο. Η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνα και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Οι εφαρμογές- παράθυρο στο αύριο 

Το πιλοτικό 5G use case απέδειξε έμπρακτα πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη θεραπεία του. Ταυτόχρονα, έδειξε πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), όπως αυτόνομη οδήγηση, αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0 κ.ά., που θα προσφέρει το 5G τα επόμενα χρόνια.

ygeiamou.gr