Γενεύη, 8 Ιουλίου 2020 – Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), καλωσόρισαν την πρόσφατη μετεγκατάσταση 49 ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα στην Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Είκοσι τέσσερα (24) ασυνόδευτα παιδιά αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από την Ελλάδα και έφτασαν με ασφάλεια στη Φινλανδία σήμερα το απόγευμα. Την Τρίτη, 25 ασυνόδευτα παιδιά έφτασαν με ασφάλεια στην Πορτογαλία. Όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Τα 49 αυτά παιδιά ζούσαν για αρκετούς μήνες σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω.

Για τον Mehrang*, 16 ετών, από το Αφγανιστάν, ήταν η πρώτη φορά που θα ταξίδευε με αεροπλάνο. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος γι’ αυτό», ανέφερε πριν επιβιβαστεί στην πτήση από την Αθήνα.

«Δεν ξέρω πολλά για την Πορτογαλία, αλλά κάνω θετικές σκέψεις για το νέο μου ξεκίνημα. Ανυπομονώ να φτάσω εκεί και να πάω στο τοπικό σχολείο. Ξέρω ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι σημαντική. Μετά απ’ αυτό, ελπίζω να πάω στο πανεπιστήμιο. Θέλω να γίνω ψυχολόγος και να επικοινωνώ με άλλους ανθρώπους. Είχα πάρει αυτή την απόφαση από τότε που ήμουν στη χώρα μου και είμαι βέβαιος ότι θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο», είπε.

Τα παιδιά αναχώρησαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετεγκατάστασης με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του προγράμματος είναι η μετεγκατάσταση, από την Ελλάδα σε άλλα συμμετέχοντα ευρωπαϊκά κράτη, περίπου 3.300 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 1.600 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, καθώς και άλλα ευάλωτα άτομα.

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να υποδεχτεί συνολικά 500 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, ενώ η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει μέσω μετεγκατάστασης έως και 175 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο.

Οι τρεις οργανισμοί του ΟΗΕ καλωσόρισαν τις αφίξεις ως μια ενθαρρυντική συνέχεια του προγράμματος μετεγκατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι στιγμής  65 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φτάσει στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

«Βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι μετεγκαταστάσεις πρόκειται να επιταχυνθούν μέσω αυτής της προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, ευρωπαϊκών κρατών, οργανισμών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Ola Henrikson, Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΟΜ για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Η μετεγκατάσταση είναι μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πράξη αλληλεγγύης που μπορεί να λειτουργήσει. Έχει αποτέλεσμα τόσο για τα πλέον ευάλωτα παιδιά κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, όσο και για την Ελλάδα και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση τις δεσμεύσεις των κρατών της Ε.Ε. να μεταφράζονται σε απτή δράση. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα. Τέτοιες συλλογικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν», δήλωσε η Pascale Moreau, Περιφερειακή Διευθύντρια της Υ.Α. για την Ευρώπη. «Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα που βρίσκονται σε απελπιστικές και επισφαλείς συνθήκες. Η διασφάλιση του μέλλοντος και της προόδου τους θα πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος».

«Η Ευρώπη προσφέρει σε αυτά τα παιδιά ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή», ανέφερε η  Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ευρώπη. «Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ευκαιρίες για μάθηση και απόκτηση δεξιοτήτων, καθώς και με την αγάπη και την υποστήριξη των οικογενειών και των κοινοτήτων στις νέες χώρες υποδοχής τους, θα μπορέσουν επιτέλους να οικοδομήσουν το μέλλον των ονείρων τους. Μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα για τα παιδιά που μένουν ακόμα πίσω».

Τις μετεγκαταστάσεις οργάνωσαν οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του ΔΟΜ, της Ύπατης Αρμοστείας, της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Μέχρι σήμερα, 11 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι επόμενες μεταφορές θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες προς το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Σλοβενία.

Μέχρι και τις αρχές Ιουλίου υπήρχαν στην Ελλάδα σχεδόν 4.700 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά, σε επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, όπως η ταχεία καταγραφή, η οικογενειακή επανένωση και η μετεγκατάσταση. Μεταξύ αυτών, πάνω από 1.100 παιδιά είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, όπως η εκμετάλλευση και η βία, και αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες στα υπερσυνωστισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.

*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας