Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μια μέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σκοπός της ημέρας είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις και σε όλους τους πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Τα άτομα με αναπηρία ή με χρόνιες παθήσεις μαζί με τις οικογένειές τους, αποτελούν το 10% περίπου του πληθυσμού της χώρας, βιώνουν τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και αγωνίζονται για την εκπαίδευσή τους, το δικαίωμα στην εργασία, την ιατροφαρμακευτική-νοσοκομειακή κάλυψη, την πρόνοια και τις συντάξεις, δικαιώματα τα οποία πηγάζουν από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Άτομα με Αναπηρία και το Σύνταγμα της χώρας. Αγωνίζονται για την αποδοχή της Διαφορετικότητας από την κοινωνία, για την ομαλή προσβασιμότητα σε δρόμους, κτήρια και υπηρεσίες παντός τύπου στις πόλεις μας, για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό, πιο ανθρώπινη και πιο δημιουργική.

Στα πλαίσια της επετείου του διαρκή αγώνα για την αναπηρία της 3ης Δεκέμβρη στηρίζουμε την εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου η οποία στο νησί μας θα πραγματοποιηθεί στις 7-12-2019 στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σάμο 10.00 – 14.00 Λέμε όχι στον οίκτο και τη περιθωριακή αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία γιατί η αναπηρία δεν αποτελεί προσωπική μας επιλογή την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αρνηθεί και ποτέ να μη ξεχνάμε ότι όλοι (μικροί, μεγάλοι , πλούσιοι, φτωχοί) είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι .

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

O Πρόεδρος Μιχάλης Αναγνώστου

O Γεν. Γραμματέας Μάριος Θράβαλος