Στην πορεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέχρι σήμερα και τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε να στηριχτεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα αναφέρθηκαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην επετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του, παρουσία του Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αποστόλη Δημητρόπουλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και τις αρχικές πρωτοβουλίες των αείμνηστων Πέτρου Μώραλη ( υφυπουργός παιδείας) και Ευάγγελου Σιδηρουργού  (Δήμαρχος Καρλοβάσου) ώστε το όραμα της τότε κυβέρνησης να υλοποιηθεί. Η Πρυτάνισα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασιλάκη Χρυσή παρουσίασε γενικά την εικόνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές Πανεπιστημιακοί και η πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια αναφέρθηκαν στην εκπαίδευση, στην πορεία, στην οργάνωση τη διοίκηση αλλά και τις προοπτικές σήμερα του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Να σημειώσουμε ότι πολλές φορές υπήρξε η βιωματική προσέγγιση των πρωτεργατών του Πανεπιστημίου.

Ιδιαίτερη ήταν η ομιλία του καθηγητή του ΕΜΠ και πρώην βουλευτή Δημήτρη Σεβαστάκη για την προσωπικότητα του Πέτρου Μώραλη που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση ενός οράματος που κατάφερε να υλοποιηθεί παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν. Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συνοπτικά αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκηση για την στήριξη διαχρονικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και για την ανάγκη από κοινού στήριξης πολιτείας και αυτοδιοίκησης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στον Ευάγγελο Σιδηρουργό που κατέβαλε ως δήμαρχος Καρλοβάσου κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στην Σάμο με έδρα το Καρλόβασι. Ο Βουλευτής Σάμου, καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση επισήμανε την αδιαμφισβήτητη αξία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τόνισε «ότι στα χρόνια που έρχονται, όχι μόνο θα παραμείνει σημαντική μονάδα στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσής μας, αλλά θα βρεθεί στην πρωτοπορία τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και τούτο γιατί είναι ένα Πανεπιστήμιο, που λειτουργεί στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους, περιοχή που γεννήθηκε όλος ο δυτικός πολιτισμός».

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ο Γ.Γ κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι επεξεργάζονται σχέδιο ανασυγκρότησης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων ενώ έχει ζητηθεί για το σκοπό αυτό από όλες τις Πρυτανικές Αρχές να καταθέσουν προτάσεις αναδιοργάνωσης για τη βελτίωση των τμημάτων τους που θα προσελκύσουν φοιτητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν για την προσφορά του Πέτρου Μώραλη ο γιος του, Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η αδερφή του και η θεία του ενώ την τιμητική διάκριση για τον Ευάγγελου Σιδηρουργό παρέλαβε η σύζυγος του Εύη Σιδηρουργού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειιάρχης Σάμου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, εκπρόσωπος της Μητρόπολης και των τοπικών αρχών.