ΠΗΓΗ: Samos Today

Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονταν στο λιμάνι, ώστε να εμποδιστούν οι μη έχοντες το δικαίωμα να επιβιβαστούν στο πλοίο. Σύμφωνα με την καταγραφή από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2019, στη Σάμο βρίσκονται 4.348 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 4.102 στο ΚΥΤ Σάμου.

Την Πέμπτη ακόμα ένα ναυάγιο ήρθε να προστεθεί στην καταγραφή περιστατικών όσο αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα:

«Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Χίου για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση στη βραχώδη περιοχή ”ΜΥΡΣΙΝΙΔΙΟΥ” βορειοανατολικά ν. Χίου, στην οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, άμεσα στο σημείο έσπευσε Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης FRONTEX και σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), ενημερώθηκαν παραπλέοντα πλοία, ενώ δύτης πραγματοποίησε έλεγχο της περιοχής.

Επιπρόσθετα, από ξηράς διενεργήθηκαν έλεγχοι με τέσσερα (04) οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οχήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου και όχημα FRONTEX, ενώ από αέρος επιχείρησε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν ερευνών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, σκάφος δύναμης FRONTEX εντόπισε και περισυνέλεξε πέντε (05) αλλοδαπούς, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και απεγκλώβισε από τη βραχώδη περιοχή ”ΜΥΡΣΙΝΙΔΙΟΥ” με τη συνδρομή του σκάφους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) συνολικά είκοσι τρεις (23) αλλοδαπούς. Επιπρόσθετα, οκτώ (08) αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην ξηρά.

Συνολικά εντοπίστηκαν και διεσώθησαν τριάντα έξι (36) αλλοδαποί ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων αγνοούνται δύο (02) αλλοδαποί για τους οποίους συνεχίζονται οι έρευνες με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».