ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας του νησιού μας  και σε όλο το Μαιευτικό προσωπικό με αφορμή την 5η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή.

Οι παγκόσμιες ημέρες για εμάς, τους μάχιμους νοσηλευτές και μαίες που εργαζόμαστε εντατικά με αυταπάρνηση κάθε μέρα, και έχουμε δεχτεί πολλά χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνται την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από όλους όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα.Το χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, διαχρονική πολιτική επιλογή και ευθύνη, παραμένει και επιφέρει την εξουθένωση του προσωπικού. Το εργασιακό άγχος έχει αυξηθεί, όπως και τα φαινόμενα burnout, και τα μυοσκελετικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παραμένει απαράδεκτα χαμηλά ο μισθός, αλλά και η αποζημίωση  για την νυχτερινή εργασία, καθώς και σε αργίες και Κυριακές, όπου εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικών αδειών.

Και πριν την πανδημία και τώρα, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με τη σωματική και ψυχολογική κόπωση να εντείνονται όλο και περισσότερο. Επίσης οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και συνθήκες νοσηλείας των ασθενών

Απαιτούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ένταξη τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
  • Διαρκεί υποχρεωτική επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας.

Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γραμματέας

Σταμάτης ΦιλιππήςΜανουέλα Χριστοδουλάκη