«Εμείς οι γυναίκες μέλη της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης (3/10) καταδικάζουμε απερίφραστα τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στο νησί μας.

Γυναίκες εργάτριες, άνεργες, αγρότισσες, μητέρες, το φαΐ από το τραπέζι δεν μας το κλέβουν οι πρόσφυγες. Για την ανεργία, τη φτώχεια, το κόψιμο της σύνταξης, του μισθού, το κλείσιμο των νοσοκομείων, δεν φταίνε οι πρόσφυγες.

Τα βάσανα που περνάμε τόσο εμείς όσο και οι πρόσφυγες-μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τη θέλησή τους στο νησί μας, εξαιτίας του πολέμου στην πατρίδα τους, έχουν τους ίδιους υπαίτιους. Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που όλοι μαζί αποφασίζουν και δρουν για τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών. Είναι εκείνοι που αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων, που υπέγραψαν τα μνημόνια. Είναι οι ίδιοι που τώρα κατάσχουν τα σπίτια μας και ξεπουλάνε τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την ΕΥΔΑΠ τα πάντα…

Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να αντιπαλέψουν μέσα από το οργανωμένο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την κοινωνική συμμαχία κάθε είδους ρατσιστική αντίληψη. Να γυρίσουν την πλάτη και να πετάξουν έξω από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές τα διάφορα φασιστικά μορφώματα. Να συνεχίσουν να είναι αλληλέγγυες όπως μέχρι τώρα ήταν στους βασανισμένους ανθρώπους.

Απαιτούμε:

* Να μετακινηθούν άμεσα οι πρόσφυγες στη χώρα που επιθυμούν.

* Όχι στη λειτουργία και επέκταση «hot spot». Ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο υπάρχον hot spot.

* Eκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα με κρατική ευθύνη. Άμεση επανένωση με τις οικογένειές των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους που οδηγούν στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους«.