Τιμάμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη σκιά του τραγικού πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ενός ακόμα προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου. Αναδεικνύουμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων για το συνεχιζόμενο έγκλημα με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στο Αιγαίο και τον Έβρο. Ταυτόχρονα απαιτούμε την διερεύνηση όλων των πραγματικών συνθηκών και ευθυνών για το συγκεκριμένο ναυάγιο. Διεκδικούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των διασωθέντων, για τα ζητήματα της οικογενειακής επανένωσης, ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, καθώς και να δοθεί άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στους βασανισμένους ανθρώπους.

Το ΚΚΕ θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη, ο αγώνας σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης που παράγει κρίσεις, πολέμους, εξαθλίωση και ξεριζωμό. Στο πλαίσιο της πάλης αυτής, εκφράζεται η γνήσια ταξική αλληλεγγύη στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εξαθλίωσης από την καταλήστευση των χωρών, μπορεί και πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα και την προστασία των ξεριζωμένων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των ξεριζωμένων παγκόσμια έφτασε φέτος στα 110 εκ. Από αυτούς, πάνω από το 40% είναι παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 52% των προσφύγων προέρχονται από τρεις μόλις χώρες, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν). Αποδεικνύεται, επομένως, ότι ο ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι ένα «προσωρινό» φαινόμενο μέσα στον καπιταλισμό, αλλά θα εντείνεται όσο μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και η βαρβαρότητα αυτού του συστήματος.

Οι συζητήσεις και οι ανησυχίες των αστικών επιτελείων για την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, τα κροκοδείλια δάκρυα τους για τα πολύνεκρα ναυάγια, δεν αφορούν την προστασία των κατατρεγμένων. Αντίθετα, συνιστούν ομολογία της όξυνσης των αιτίων που τα προκαλούν και σηματοδοτούν την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος τους. Οι θύτες δεν μπορούν και δεν θέλουν να προστατεύσουν τα θύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το προωθούμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν τα κράτη μέλη με βάση την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της (8/9 Ιούνη 2023). Ο «ιστορικός» συμβιβασμός των αντιθέσεων τους, όπως προκλητικά προβάλλεται, επισφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, που διαμορφώθηκε στις συνθήκες ενός καλύτερου για τους λαούς συσχετισμού με την καθοριστική τότε συμβολή της ΕΣΣΔ.

Με τη νέα συμφωνία: Κλιμακώνεται η καταστολή στα σύνορα και μονιμοποιείται ο εγκλωβισμός χιλιάδων ξεριζωμένων στις πρώτες χώρες υποδοχής σε κέντρα κράτησης και hot spots διαλογής. Διαμορφώνονται οι όροι για fast truck επαναπροωθήσεις και απελάσεις ακόμα και σε τρίτες χώρες, με τις οποίες προωθούνται απαράδεκτες συμφωνίες. Εγκαινιάζεται ένα επικίνδυνο παζάρι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ μέσα από το μηχανισμό των μετεγκαταστάσεων (τουλάχιστον 30.000 κάθε χρόνο) και της λεγόμενης «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», «κοστολογώντας» την ανθρώπινη ζωή των ξεριζωμένων «20.000 € το κεφάλι» ως αποζημίωση από τις χώρες που δεν αποδέχονται τις μετεγκαταστάσεις.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικές τεράστιες ευθύνες. Γιατί στηρίζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο και συμμετέχοντας σε αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων. Γιατί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση και υλοποίηση της βάρβαρης ευρωενωσιακής πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων.

Έργο όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι η μόνιμα εντεινόμενη καταστολή στα σύνορα με Frontex, ορατούς και αόρατους φράχτες, επαναπροωθήσεις και απελάσεις, εγκλωβισμό σε hot spots διαλογής πότε στην «ανοιχτή» αθλιότητα των καταυλισμών τύπου Μόρια και πότε στην «κλειστή» αγριότητα των νέων υπερδομών-φυλακών. Είναι προκλητική η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι νιώθει υπερήφανος για την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των ξεριζωμένων, όταν ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έφτασε να χαρακτηρίζει τη Μόρια σαν ένα «υπαίθριο κλουβί».

Οι απολογητές του ευρωμονόδρομου αποδέχονται το ρόλο του χωροφύλακα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν οι απαράδεκτες συμφωνίες και νόμοι, όπως οι Κανονισμοί του Δουβλίνο, οι λίστες των ασφαλών τρίτων χωρών, η κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση ΝΔ και που -ανάμεσα στα άλλα- δίνει αέρα στα πανιά της τούρκικης επιθετικότητας. Αποτέλεσμα είναι το γιγάντωμα των κυκλωμάτων διακινητών, τα δεκάδες ναυάγια, οι χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι στον Έβρο και το Αιγαίο.

Είναι αποκαλυπτικό ότι τα ίδια κόμματα ψηφίζουν από κοινού συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου για την εισαγωγή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, όπως η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Μπαγκλαντές.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω βρίσκεται η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός, που έχει βιώσει και ο ίδιος τις επώδυνες πληγές της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Ίδια είναι η καπιταλιστική μήτρα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και του ξεριζωμού, που γεννά βάσανα σε κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Η αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες, ο αγώνας για την προστασία και τα δικαιώματά τους, η κοινή πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια στους εκμεταλλευτές ήταν και είναι διαχρονικό και πολύτιμο γνώρισμα της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην χώρα μας, κόντρα στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιαχές και το φασιστικό δηλητήριο.

Το ΚΚΕ δίνει τεράστια σημασία σ’ αυτό το σκοπό, συμβάλλοντας στην άνοδο των εργατικών και λαϊκών αγώνων για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής. Απέναντι στις κοινές δεσμεύσεις των αστικών κομμάτων και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων, το ΚΚΕ παλεύει:

  • Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.
  • Για την κατάργηση όλων των νόμων και συμφωνιών, που καταστρατηγούν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, όπως οι Κανονισμοί του Δουβλίνο, οι απαράδεκτες λίστες των ασφαλών χωρών και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
  • Για την προστασία των δικαιωμάτων των ξεριζωμένων, ώστε να λαμβάνουν άσυλο και να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
  • Για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ένταξη των προσφύγων που μένουν στην χώρα μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.
  • Για την πλήρη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών ασύλου και μετανάστευσης με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ σε αυτές.

Το ΚΚΕ προβάλλει και παλεύει για την πραγματική ελπιδοφόρα εναλλακτική προοπτική και διέξοδο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του σοσιαλιστικού κόσμου, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και ξεριζωμό, με τον λαό πραγματικό πρωταγωνιστή και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

 

 

ΑΘΗΝΑ  20/06/2023 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ