Πολιτιστική μουσική βραδιά με τίτλο “Ταξίδι μνήμης στην αλησμόνητη Ιωνία”, διοργάνωσαν από κοινού ο Φιλοτεχνικός ΄Ομιλλος Σάμου και η 79 ΑΔΤΕ”Μυκάλη” εξ αναβολής την Παρασκευή 30/8 το βράδυ στον υποβλητικό χώρο του λόφου της Ψιλής ΄Αμμου, όπου το μνημείο των νεκρών Σαμίων κατά την Μικρασιατική καταστροφή και το εκκλησίδιο του Αγ.Ιωάννου του Χρυσοστόμου του Νέου, τελευταίου επισκόπου Σμύρνης. Μια εκδήλωση άρτιας διοργάνωσης και υψηλού συμβολισμού, στην μνήμη των πεσόντων της Ιωνίας, που περιελάμβανε αφηγήσεις κειμένων για την Ιωνία, απαγγελία ποιημάτων, χορογραφία πάνω στο μνημείο των πεσόντων και στο δεύτερο μέρος μουσική και τραγούδια από την Μικρασία και την Σμυρνέϊκη σχολή.

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς ο Ταξίαρχος Δ/τής της 79 ΑΔΤΕ κ.Δημήτριος Βακεντής και ο πρόεδρος του Φ.Ο.Σ. κ.Νίκος Βαρούμας.. Στο πρώτο μέρος υπήρξε αφήγηση κειμένων από τις φιλολόγους Ιωάννα Τσαμπούρη και Εβίτα Ξεφτέρη, ενώ ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη,  Κ.Παλαμά και Οδυσσέα Ελύτη, απήγγειλε ο φιλόλογος κ.Στέλιος Μάρκου. Χορικό με χορογραφία, ειδικά για την εκδήλωση παρουσίασε η κ.Μαρία Χατζηνικολάου του “Dance Studio” με τις χορεύτριες Εμμανουέλα Αθανασίου,Μαρία Αναγνώστου, Κατερίνα Παπαργυρού και Εβελίνα Καμίλη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εκτελεστές της Φιλαρμονικής της 79 ΑΔΤΕ, με την σύμπραξη του Σταύρου Μιχαλόπουλου στο ακκορντεόν και την αισθαντική φωνή της Ζαφειρούλας Χατζηφωτίου, απέδωσαν τραγούδια από την Μικρασία και ειδικά την Σμύρνη, αφού ο Σταύρος Μιχαλόπουλος έκανε σύντομη ανάλυση της ιστορίας της Μικρασιάτικης μουσικής. Τραγούδησαν εκτός από την Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου, οι Γιώργος Κατέρης, Μανώλης Ετοίμου και Γιώργος Λιάπης, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί, κλαρίνο ο Αριστείδης Αγγελόπουλος,Ντράμς ο Αντώνιος Σκανδάλης,τρομπέτα η Αικατερίνη Λυμπέρη, αρμόνιο οι Μανώλης Ετοίμου και Γιώργος Κατέρης και λαούτο ο Γιώργος Λιάπης. ΄Επαιξε τρομπέτα και διηύθυνε την ορχήστρα ο Δημήτρης Πράπας. Την παρουσίαση της βραδιάς επιμελήθηκε η κ.Μακή Τριτσινιώτου.

΄Ηταν μια καθ΄ όλα υπέροχη βραδιά, σε έναν υπέροχο υποβλητικό χώρο, απέναντι από τις ακτές της Ιωνίας, που, καθώς δήλωσε ο πρόεδρος, ο Φιλοτεχνικός ΄Ομιλος θα ζητήσει από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές την κατασκευή μικρού θεάτρου, ώστε να καθιερωθεί σαν χώρος εκδηλώσεων.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην σελίδα μας στο Facebook