Συνάντηση ενημέρωσης για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τίτλο «Τα αγαθά της φύσης μας» διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Β.Αιγαίου και του Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 18.30 το βράδυ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο και τον θεματικό Αντ/χη Β.Αιγαίου κ.Αδαμίδη, ενώ σύντομη εισαγωγή για την συνάντηση έκανε η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Λαγουτάρης, πρ/νος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε.Λέσβου, με τίτλο «Δράσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Β.Αιγαίου». Ακολούθησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ κ.Νικόλαος Θωμαίδης, με θέμα «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς Β.Αιγαίου» .

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ.Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, με θέμα την «επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων και τοπική επιχειρηματικότητα», ενώ την «Μελέτη της φυτικής βιοποικιλότητας των νησιών της Περιφέρειας Β.Αιγαίου και φυτοχημική ανάλυση επιλεγμένων ειδών με φαρμακευτικό και παραφαρμακευτικό ενδιαφέρον» παρουσίασε ο κ. Ευάγγελος Αξιώτης, Φαρμακοποιός-Χημικός φαρμάκων.

Τις εισηγήσεις έκλεισε ο κ. Βύρων Μιχαλάκης, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου με θέμα «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του δάκου της ελιάς σε Σάμο και Ικαρία».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε.Σάμου κ.Γιώργος Κατσικογιάννης. Το συμπέρασμα που έβγαλαν αβίαστα όσοι παρακολούθησαν την συνάντηση, είναι ότι κατοικούμε σ΄ έναν ευλογημένο τόπο, προικισμένο με τα ποιοτικότερα αγαθά, με τεράστιες και ανυπολόγιστες προοπτικές αξιοποίησης.