Μια συγκινητική ως προς το μέρος της απόδοσης τιμής και μνήμης της σαμιακής κοινωνίας στην οικογένεια του ήρωα της βραδιάς των Ιμίων, συμπατριώτη μας Χρήστου Καραθανάση, αλλά και διαφωτιστική ως προς την ομιλία του κορυφαίου στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη, παρακολούθησαν όσοι γέμισαν ασφυκτικά την Κυριακή το βράδυ την αίθουσα της Περιφερειακής ενότητας Σάμου.

Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκου Κατρακάζου, του Δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου, του προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σάμου Μανώλη Πέτρου και της προέδρου της ΄Ενωσης Μικρασιατών Σάμου, ΄Αννας Ψαρρά, που ήταν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης μαζί με την Αντιπεριφέρεια, αλλά και του προέδρου της ΄Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Σάμου Κώστα Φωτόπουλου, που καθήλωσε με την σύντομη ομιλία του, ως πρώην χειριστής ελικοπτέρων, ξεκινώντας με τον όρκο του στρατιώτη.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου στον γιό του ήρωα Χρήστου Καραθανάση, Γιάννη που μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα που δεν πρόλαβε να γνωρίσει και στην αδελφή του ήρωα Τίνα, που με εμφανή συγκινιακή φόρτιση απηύθυνε λίγα αλλά μεστά λόγια στους συμπολίτες της Σάμιους. Τιμητική πλακέτα επέδωσε στον Γιάννη Καραθανάση και η Ευδοκία Μαθιού, που είχε αναλάβει και την παρουσίαση της βραδιάς, εκ μέρους της ΄Ενωσης Μικρασιατών.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, που μίλησε με θέμα την χάραξη των συνόρων στην περιοχή της Μεσοποταμίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην διαδρομή της ιστορίας ως τα σήμερα. Ο Σάββας Καλεντερίδης με  βαθειά γνώση της ιστορίας, με εμπειρία, διαβασμένος μέχρι τις λεπτομέρειες,  και με μια πατριωτική απλότητα και ευαισθησία, περιέγραψε τις γεωπολιτικές σχέσεις και πρακτικές στον χώρο της Μ.Ανατολής, τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τις διαφαινόμενες εξελίξεις, για να καταλήξει με τις εκτιμήσεις του σχετικά με τα τελευταία γεγονότα  της τουρκικής προκλητικότητας και την στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός. ΄Εκλεισε την ομιλία του με μια παραίνεση προς όλους, να ξαναβρούμε την ενότητά μας, να πιστέψουμε σε ένα νέο όραμα και να ομονοήσουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Η τελευταία  φράση ήταν του γιού του: «αυτοί που περιμέναμε, είμαστε εμείς οι ίδιοι».

΄Ηταν μια εκδήλωση που συγκίνησε, προβλημάτισε αλλά και τόνωσε το ηθικό και την αυτογνωσία μας.

ΦΩΤΟ:  Νίκος Χουσάς