… ήταν το επόμενο ραντεβού της ΄Ελενας Χουσνή και του βιβλίου της «Καταραμένες Πολιτείες». Σε έναν υποβλητικό χώρο, στην «αυλή» του Κόκκινου Πύργου, στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου «Ινώ», έγινε η παρουσίαση(2η) του βιβλίου της ΄Ελενας Χουσνή,που αναφέρεται στο Λωβοκομείο Καρλοβάσου, στους Χανσενικούς και σε μια ολόκληρη ιστορική περίοδο, βεβαρημένη από  μιαν αρρώστια και τις κοινωνικές της παραμέτρους, αλλά και βαθιά ανθρώπινη, που κυριάρχησαν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Η ΄Ελενα-χωρίς να παραγνωρίζουμε την «κατάθεσή» της στην αστυνομική λογοτεχνία-με το βιβλίο αυτό, έκανε μια βαθιά τομή στην κοινωνική ηθική, διαχρονικά, αναδεικνύοντας στάσεις και συμπεριφορές, τότε και σήμερα, μια κοινωνιολογική «εξέταση», που προτρέπει τον καθένα μας να κοιτάξει μέσα και γύρω του και να αναθεωρήσει στερεότυπα και αγκυλώσεις.

Στην αρχή και πριν την παρουσίαση ο Δημήτρης Πράπας με την τρομπέτα  και ο Γιώργος Λιάπης με την κιθάρα του, έπαιξαν μουσική, νομίζω την καταλληλότερη σαν επιλογή για την περίσταση, που σε συνδυασμό με την υποβλητικότητα του χώρου, συμπλήρωσαν με ηχόχρωμα το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Ιουλίου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου Νίκος Βαρούμας και ο εκδότης του βιβλίου Γιάννης Χουτόπουλος των εκδόσεων ΚΥΦΑΝΤΑ.

Πρώτος πήρε τον λόγο από τον συντονιστή της παρουσίασης Μιχάλη Σβαρνιά, ο Λουκάς Τζόγιας, συγγραφέας και ποιητής, που αναφέρθηκε με γλαφυρό αλλά και δηκτικό τρόπο στην περίοδο εκείνη με αιχμές για το τότε και το σήμερα των κοινωνικών συμπεριφορών. Ο γιατρός Χρήστος Καζάζης, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην ασθένεια του Χάνσεν και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, ενώ την κύρια παρουσίαση του βιβλίου έκανε στη συνέχεια η κ.Αννα Λυγερά, που επισήμανε την κοινωνιολογική προσέγγιση του προβλήματος από την συγγραφέα και την κυριαρχία τελικά των συναισθημάτων επί των προκαταλήψεων από την ασθένεια.

Η ανάπαυλα από την αστυνομική λογοτεχνία και η ενασχόληση της ΄Ελενας Χουσνή,με ένα τέτοιο θέμα ιστορικής, κοινωνικής αλλά κυρίως ανθρώπινης αναφοράς, μας θόλωσε λίγο τα νερά για το περιεχόμενο του επόμενου βιβλίου, που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αργήσει.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην σελίδα μας στο Facebook