Την 24η κατά σειρά ετήσια παρουσίαση των χορευτικών του τμημάτων, έκανε την Κυριακή 7η Μαίου το βράδυ στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, το Παράρτημα Σάμου του Λυκείου Ελληνίδων, η παλιότερη συλλογική οντότητα της εκμάθησης και καλλιέργειας των παραδοσιακών χορών και διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας. Το φετινό πρόγραμμα, με τον τίτλο «Σαν ανταμωνουν οι χοροί, κράτα λευκό μαντήλι» περιελάμβανε χορούς από την Δράμα, από το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, από την Πόλη και ένα μεγάλο αφιέρωμα στους χορούς της Κρήτης, με ένα δρώμενο πάνω στην ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας του Βιτσέντσου Κορνάρου, που μελλοποίησε ο Χριστόδουλος Χάλαρης και ερμήνευσε μοναδικά το πρώτον ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης. Δοσμένο με πρωτοτυπία, με τους χορευτές να ξεκινούν από το βάθος της αίθουσας τραγουδώντας, υπό τους ήχους της λύρας του Αστρινού Ζαχαριουδάκη, που υπήρξε ο λυράρης στην συγκεκριμένη εκτέλεση του έργου με τον Νίκο Ξυλούρη.

Χόρεψαν το εφηβικό και το τμήμα των μεγάλων, ενώ τα παιδικά τμήματα θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ξεχωριστή εκδήλωση. Η παράσταση ήταν δομημένη, σκηνοθετημένη και οργανωμένη στην εντέλεια, στις εναλλαγές κατά περιοχή, ενώ πολύ κατατοπιστικά ήταν όσα έλεγαν στην αρχή, κατά την παρουσίαση τα μέλη του Λυκείου.

Την βραδιά άνοιξε ένα υπέροχο κουαρτέτο παραδοσιακής μουσικής, μικρών εκτελεστών παραδοσιακών οργάνων που εντυπωσίασε για να ακολουθήσει η ορχήστρα των νησιώτικων και πολίτικων χορών με ντόπιους μουσικούς, τον Κυριάκο Μαυρίκη στο σαντούρι, τον Βασίλη Σαράντου στο βιολί, λαούτο και κρουστά.

Είναι εντυπωσιακό αλλά και πολύ ελπιδοφόρο, να βλέπει το Σαμιακό κοινό, τι προσπάθειες γίνονται από τους συλλόγους που ασχολούνται με την διατήρηση της παράδοσης και ειδικά των χορών, πόσες δεκάδες άνθρωποι ασχολούνται όλο τον χρόνο μ΄ αυτό και πόσο σημαντικό είναι να ενισχύονται τέτοιες προσπάθειες υλικά και ηθικά. Είναι αυτή η Σάμος, αυτή η Ελλάδα, που αντιστέκεται, που επιμένει και που δεν μπορεί-νομοτελειακά-παρά να νικήσει κάθε κρίση.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Φωτογραφίες από την παράσταση, στην σελίδα μας στο F/B αργότερα.