Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, με επιτυχία και ικανοποιητική προσέλευση κοινού οι πανεπιστημιακές διαλέξεις από την καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, στην αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου στο Βαθύ. Την διοργάνωση είχαν  από κοινού η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου και το Τμήμα Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι διαλέξεις  πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, 29 και 30 Νοεμβρίου στις 4:30 μ.μ. και την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, στις 10:30 π.μ.

Για άλλη μία φορά, μετά από τα μαθήματα ιστορίας που παρέδωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα προ ετών, πάλι με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης και του διευθυντή της Μανόλη Πυργιώτη, η καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, μάγεψε και πάλι το ακροατήριό της, με την δεινότητά της και την προσήνεια της διδασκαλίας της, αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, εξ αρχής μέχρι τέλους, τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις της στην ιστορία του ελληνικού έθνους, και φυσικά με τα αναγκαία διδάγματα που πηγάζουν από την περίπου δεκαετή επανάσταση των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους.

Να σημειώσουμε ότι η κ.Ευθυμίου μετέχει στην επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, για να προετοιμάσει τον εορτασμό των 200 χρόνων, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι ΄Ελληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο, όπως ο Νίκολας Νεγκροπόντε γκουρού των υπολογιστών, ο Κων/νος Δασκαλάκης της τεχνητής νοημοσύνης και άλλοι.