Με πρώτο σταθμό το νησί της Σάμου ξεκίνησε η περιοδεία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή  ο οποίος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σάμου, τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό  και  τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος ,Σταμάτιο Ράπτη θα επισκεφτεί άλλα πέντε νησιά  του Νοτίου Αιγαίου. Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί  επισκέφτηκε το δημαρχείο Σάμου προκειμένου να  δεχτεί το υπόμνημα από τον Δήμαρχο για τα αιτήματα από την πλευρά της Λιμενικής Επιτροπής. Ως πρώτη προτεραιότητα ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα των λιμενικών υποδομών  και συγκεκριμένα του εκσυγχρονισμού  και της βελτίωσής τους, τον εξοπλισμό και την στελέχωση της Λιμενικής Αρχής, την αποσαφήνιση των Λιμενικών τελών πλόων προς τουρκικά λιμάνια, τη θεσμοθέτηση ποσοστού 10%  για επιβάτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, τη λειτουργία υδατοδρομίου και την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά, τα νησιά του Β. Αιγαίου και τη Β. Ελλάδα. Τέλος ο  κ. Αγγελόπουλος  ζήσε από τους υπουργούς τη θεσμοθέτηση ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική ρύθμιση εφεξής, ειδικά για τα ακριτικά νησιά στη συνοριογραμμή με την γείτονα χώρα την Τουρκία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας με τη σειρά του δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης  που υπάρχει με τον δήμαρχο και τον βουλευτή του νησιού  ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει από την κρατική εξουσία  σε συνεργασία με την Τ.Α για  την υποστήριξη των νησιών. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι σε 10 ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους δημάρχους του Αιγαίου για ένα ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση,  που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά τους  πλεονέκτημα. Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα κονδύλια από την Ε.Ε για υποδομές στους νησιωτικούς δήμους, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της χώρας στην συνάντηση των  περιφερειών της Ευρώπης  ώστε στην σύνοδο κορυφής στην Μάλτα να διεκδικήσουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα προβλήματα των νησιών  λόγω της νησιωτικότητας και το μεταφορικό ισοδύναμο. Επίσης ο υπουργός ζήτησε να μάθει την πορεία της μελέτης για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στο χώρο των Βυρσοδεψίων  για την οποία ενημερώθηκε από τον βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη.

Στην συνέχεια  ο κ. Κουρουμπλής παρευρέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην  Π.Ε Σάμου  υπό την Περιφερειάρχη Β.Αγαίου Χριστιάνα Καλογήρου , παρουσία του αντιπ. Νίκου Κατρακάζου και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας αλλά και παραγωγικών φορέων.

Η κα. Καλογήρου επισήμανε την ανάγκη για ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των νησιών, ιδίως ενόψει της προεδρίας της Μάλτας στην Ε.Ε., με στόχο την άρση των ανισοτήτων και τη διευκόλυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας και είπε χαρακτηριστικά: «Τα νησιά μας έχουν απόλυτη ανάγκη από ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τη δύσκολη φάση που έχουμε μπροστά μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου στην τοποθέτησή του ζήτησε από τον  Υπουργό Ναυτιλίας τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την αναπτυξιακή της σημασία. Επίσης, παρουσίασε τα θέματα που απασχολούν τα νησιά της Π.Ε. Σάμου και κατέληξε: «Είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για τον εξορθολογισμό των ναύλων μεταφοράς οχημάτων και επιβατών από και προς τα νησιά μας».

Ο υπουργός ζήτησε πριν τοποθετηθεί να ακούσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους. Συνολικά εκπρόσωποι 14 φορέων και συλλόγων πήραν το λόγο εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα της ακτοπλοΐας με τους πολύ ακριβούς ακτοπλοϊκούς  ναύλους σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου , στην έλλειψη  ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη, στην επιτακτική ανάγκη διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ,χωρίς να συνδέεται με το μεταναστευτικό , στην απομάκρυνση  των ΜΚΟ από τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων,  η μη επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τέλος η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες. Ο κ. Κουρουμπλής αφού άκουσε τους παριστάμενους  επανέλαβε τα όσα δήλωσε και στο δημαρχείο σχετικά με τις κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου και δήλωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου του είναι πάντα ανοικτές για τους νησιώτες. «Οι πολιτικές που πρέπει να εκπονήσουμε έχουν ταυτότητα νησιωτική αλλά και εθνική. Δεν ερχόμαστε να πούμε ωραία λόγια, αλλά να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.Η παρουσία μου εδώ είναι πρωτίστως εθνική » τόνισε λίγο πριν αναχωρήσει με το σκάφος του Λιμενικού με  επόμενο προορισμό το Αγαθονήσι.