Η σκληρή δεκαετία του ΄40, με την κατοχή, τον εμφύλιο, την μετανάστευση, την δικτατορία και την μεταπολίτευση ως την δεκαετία του΄80, της συμφιλίωσης, 50 χρόνια ιστορίας του νησιού μας, μέσα από πέντε μονολόγους, με την εγνωσμένη λογοτεχνική και περιγραφική δεινότητα του Δημήτρη Θρασυβούλου, με την μακρόχρονη σκηνοθετική εμπειρία του Στέλιου Μάρκου, “Ο κήπος με τα κυπαρίσσια”, με την ερμηνευτική σφραγίδα πέντε ικανότατων ηθοποιών της Θ.Ο. Σάμου, παρήγαγαν ένα αποτέλεσμα αντάξιο όλων των συντελεστών.

Ο συγγραφέας Δημ.Θρασυβούλου γνωστοποίησε στο κοινό, μέσα από το σημείωμά του στο πρόγραμμα, αλλά και δια ζώσης στο τέλος της παράστασης της Τετάρτης 20/3 , ότι θέλησε να δώσει την φωνή της λογοτεχνίας στους απλούς ανθρώπους που έζησαν εκείνη την ταραγμένη εποχή, να εκφράσει λογοτεχνικά και φυσικά θεατρικά τα βιώματα. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του έργου είναι η μνήμη, “που άλλοτε βασανίζει κι άλλοτε λυτρώνει”. “Στο κείμενό μου θέλησα να υπερασπιστώ τους αθώους της ιστορίας και μόνο αυτούς” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.

Στους ρόλους, της μάνας μια καταπληκτική Αλίκη Μαμουλή, στον ρόλο του ενός γιού του Γιώργου, ο εξαιρετικός Κώστας Βαρβαδούκας, στον ρόλο της “αμερικάνας” κόρης, μια αυθεντική Π¨οπη Αρμενάκη και στον ρόλο του άλλου αδελφού Χρήστου, το “βαρύ ύδωρ” της Θ.Ο.Σ. Κώστας Φώτεινας, ενώ στον ρόλο του χαμένου αδελφού Μιχάλη ο Κώστας Νεοχωρίτης. Εκτός από την σκηνοθεσία του Στέλιου Μάρκου, την μουσική έγραψε ο μοναδικός Μανώλης Βουλαρίνος.

Μετά το τέλος της παράστασης της Τετάρτης, ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα και τους συντελεστές της παράστασης.

Οι παραστάσεις του έργου ολοκληρώνονται την Κυριακή 24/3.