Ξενάγηση στα Μέσα ενημέρωσης και εκπροσώπους συλλόγων, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος στο υπό αποπεράτωση Επικούρειο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, στο πρώην Καπνοκοπτήριο, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου το πρωί, με την παρουσία και  εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας. Στην αρχή ο αντ/χης  έκανε μια εισαγωγή με το ιστορικό του κτιρίου και τις εντάξεις και χρηματοδοτήσεις του, έργο που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η τότε Νομαρχιιακή Αυτοδιοίκηση υπό την ηγεσία του κ.Μανώλη Κάρλα και συνέχισε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μετά το 2014 όταν το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού έληξε και έπρεπε το έργο να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα για να μην μείνει ημιτελές. Το έργο εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε πίστωση για τον εξοπλισμό του από την Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να μην μείνει ένα κτίριο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για μα λειτουργήσει. Το Επικούρειο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αντ/χη θα δοθεί σε χρήση περίπου το φθινόπωρο του 2018, με την εγκατάσταση και του εξοπλισμού.

    Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου των 2200 τ.μ.που προβλέπονται να λειτουργήσουν. Στο ισόγειο βρίσκεται ο τεράστιος χώρος του θεάτρου 350 θέσεων, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την λειτουργία του και ως συνεδριακό κέντρο, με συτήματα αυτόματης μετάφρασης, προβολών κλπ.,Εργαστήριο Μουσικής και Χορού, χώρος κατασκευής σκηνικών και βοηθητικοί χώροι. Στον όροφο προβλέπεται η λειτουργία Εργαστηρίου Ζωγραφικής, Φωτογραφίας,Κουκλοθεάτρου,4 αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων,Αίθουσα Συσκέψεων, Εκθεσιακός Χώρος, το Εργαστήριο του Θεάτρου, Βιβλιοθήκη, Γραφεία διευθυντή και γραμματείας, καθώς και αίθουσα Θόλου Εικονικής Πραγματικότητας που θα εγκατασταθεί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στο υπόγειο, θα υπάρχει ο χώρος των Σκηνικών και οι ηλεκτρομηχανολογικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα Καμαρίνια των καλλιτεχνών.
   ΄Οπως επισήμανε ο Αντ/χης, το Επικούρειο θα είναι ο χώρος όπου θα μπορεί όποιος φορέας θέλει να παρουσιάζει την καλλιτεχνική δουλειά του, καθώς και να διοργανώνονται συνέδρια και συσκέψεις, με χρήση όλου του σύγχρονου εξοπλισμού. Απομένει να αποφασιστεί σε συνεννόηση και με τον Δήμο, ο οργανισμός λειτουργίας με το απαραίτητο προσωπικό και η διαχείριση του Κέντρου, μόλις ολοκληρωθεί.
    Αυτό που διαπιστώσαμε από την σημερινή ξενάγηση, είναι αυτό που τρέφαμε ως ελπίδα επί πολλά χρόνια, ότι η Σάμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, πλήρες και απαραίτητο πολιτιστικό κέντρο-κόσμημα, που θα αναβαθμίσει όλο το νησί και θα ωφελήσει όλους μας πολλαπλά.
   Μετά από ευγενή παραχώρηση από τον πρώην Νομάρχη Σάμου κ.Μανώλη Κάρλα, δημοσιεύουμε την ευχετήρια κάρτα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του έτους 2005, με την γκραβούρα του Καπνοκοπτηρίου και τις ωραίες και ανθρώπινες ευχές του.