Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Σάμου, το περιοδικό «Απόπλους», η Ένωση Μικρασιατών Σάμου και το Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου “Ανατολικό Άκρο”, με τη στήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου, διοργάνωσαν εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19/9 το βράδυ στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου. Για το βιβλίο, που στηρίζεται στην διδακτορική διατριβή του φιλόλογου Μανώλη Γιαννούτσου, από το Καρλόβασι,μίλησαν οι Χρίστος Λάνδρος, φιλόλογος-ιστορικός, Γιάννα Χατζηκωνσταντή, φιλόλογος, Βαγγέλης Δημητριάδης, συντ.σχολικός σύμβουλος, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος-διευθυντής της εφημερίδας ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ Μάνος Στεφανάκης.

Την βραδιά άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Σάμου κα Αγγέλα Χατζημιχάλη, που υπήρξε μαζί με την υπάλληλο των ΓΑΚ Όλγα Φακάρου, εκ των υποστηρικτών του κ. Γιαννούτσου, στην έρευνά του για την διδακτορική του διατριβή.

Ο κ.Χρίστος Λάνδρος, αναφέρθηκε με περιεκτικό τρόπο στο βιβλίο, καταθέτοντας και την προσωπική του εμπειρία, τόσο στην έρευνα, όσο και στην έκδοση του, μαζί με τον κ. Βαγγέλη Δημητριάδη,ως μελών της συντακτικής ομάδας του ΑΠΟΠΛΟΥ.

Η κα Γιάννα Χατζηκωνσταντή, με συγκινησιακή φόρτιση έκανε κάποιες επισημάνσεις, απευθυνόμενη σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Γιαννούτσο,ως προσωπική και οικογενειακή φίλη, ευχόμενη καλή πορεία στο βιβλίο.

Ο κ.Βαγγέλης Δημητριάδης, περιέγραψε κυρίως την “περιπέτεια” της έκδοσης του βιβλίου μαζί με τον κ.Χρίστο Λάνδρο και τον συγγραφέα, εξάροντας τον τρόπο και τον κόπο της έρευνας που διεξήγαγε.

Τέλος ο κ.Γιαννούτσος, φανερά συγκινημένος, από τα καλά λόγια των ομιλητών ευχαρίστησε έναν-έναν όσους τον στήριξαν στην εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής και του βιβλίου.