Μια πολύ χρήσιμη και ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του δήμου, με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου και του ιατρικού συλλόγου Σάμου, με ομιλήτρια την καθηγήτρια παθολογίας-λοιμώξεων  του ΕΚΠΑ κα Κυριακή Κανελακοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η προϊσταμένη του τμήματος προστασία και προαγωγής της δημόσιας υγείας του Δήμου Σάμου, Μακή Τριτσινιώτου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του απουσιάζοντος δημάρχου ο πρόεδρος του δ.σ. Κώστας Αμυρσώνης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Δημήτρης Μαυρατζώτης, ο οποίος αποδοκίμασε την απουσία του ιατρικού κόσμου από το λιγοστό έτσι κι αλλιώς ακροατήριο.

Η κα Κανελακοπούλου ήταν άκρως κατατοπιστική, με απλό και κατανοητό τρόπο και την ταυτόχρονη επίδειξη διαφανειών, επεσήμανε την θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών, διαλύοντας κάθε μύθο γύρω από την αναγκαιότητα λήης αντιβιοτικών για κάθε περίπτωση νόσησης. ΄Οπως διέλυσε και τους μύθους και τις δοξασίες γύρω από την άρνηση εμβολιασμού, επιμένοντας στις αλήθειες και για τις δύο περιπτώσεις.

Μετά την ομιλία της ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, σχετικά με διάφορες απορίες. Σε ερώτηση για πιθανούς κινδύνους από τον συγχρωτισμό του ντόπιου πληθυσμού με τους μετανάστες, που βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο νησί και συνεχώς καταφθάνουν η κα Κανελακοπούλου, αφού ξεκαθάρισε ότι θεωρεί όλους αυτούς τους ανθρώπους ανεμβολίαστους, λόγω των κακών υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσής τους, λόγω πολέμων ή άλλων αιτιών, τόνισε την ανάγκη  εμβολιασμού του ντόπιου πληθυσμού σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στους μη εμβολιασμένους εισρχόμενους, χωρίς όπως είπε να έχει παρατηρηθεί κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο μέχρι στιγμής.

Η ομιλία της κας Κανελακοπούλου ήταν πολύτιμη και  χρήσιμη από πλευράς πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, κρίμα όμως που δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης.