ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

 ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Η προστασία των εργαζομένων στη καθαριότητα, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες πανδημίας,  πρέπει να είναι πρώτης και επείγουσας προτεραιότητας για το δήμο και τη δημοτική αρχή. Πρώτα και κύρια για την δική τους υγεία, την υγεία των οικογενειών τους και συνολικότερα για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς βλέπουμε καθημερινά εργαζόμενους να αδειάζουν κάδους στα απορριμματοφόρα χωρίς το παραμικρό μέσο προστασίας (γάντια και μάσκα). Τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν τους έχει προμηθεύσει ο δήμος τα απαραίτητα μέσα; Δεν τα χρησιμοποιούν;

Πρέπει άμεσα να τους προμηθεύσει όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και να υπάρχει καθημερινός έλεγχος τήρησής τους, πριν φύγουν  τα οχήματα  από το αμαξοστάσιο.

Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει καθημερινή απολύμανση του αμαξοστασίου, των απορριμματοφόρων, των κάδων στις γειτονιές. Πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν κάδοι χωρίς καπάκια, να επισκευαστούν τα πεντάλ για να μην ανοίγονται με τα χέρια και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μένουν ανοιχτοί, βορά στα κατοικίδια που μπαινοβγαίνουν και σκορπάνε τη μόλυνση ακόμη και μέσα στα σπίτια που φιλοξενούνται..

Όλα αυτά χρειάζονται επισταμένη φροντίδα και έλεγχο από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και την δημοτική αρχή

Ανάλογη πρέπει να είναι και η συμπεριφορά όλων μας. Προς αυτή τη κατεύθυνση και επειδή δεν είδαμε οδηγίες από το δήμο μας, δανειστήκαμε και δημοσιοποιούμε τις σχετικές οδηγίες του δήμου Πάτρας, ο οποίος δίνει μάχη καθημερινά να τις κάνει συνείδηση όλων των κατοίκων της περιοχής του.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο (π.χ. γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά) ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Αντιθέτως πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

 

Για τα υπόλοιπα απορρίμματα συνεχίστε την διαλογή και την ανακύκλωση όπως πριν. 

–Οι σακούλες απορριμμάτων ΔΕΝ πρέπει να αφήνονται ανοικτές ή μισάνοικτες, αλλά να χρησιμοποιούνται ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και να κλείνονται καλά. Γεμίζετε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ ώστε να δένονται σφιχτά.

–Να ρίχνετε πάντα τις σακούλες απορριμμάτων μέσα στον κάδο και να κλείνετε το καπάκι για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια. Μην αφήνετε ποτέ σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος χρησιμοποιήστε κάποιον κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατήστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.

–Σταματήστε κάθε δραστηριότητα που παράγει μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και κλαδέματα και μη βγάζετε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.

–Ανοίγετε και κλείνετε τους κάδους χρησιμοποιώντας τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Εάν στο σπίτι υπάρχει κάποιος σε καραντίνα ή έχει συμπτώματα ίωσης ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

–Μη διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

–Γεμίστε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, δέστε σφιχτά και τοποθετήστε σε δεύτερη σακούλα που επίσης πρέπει να κλείσετε σφιχτά. Προσέξτε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιήστε και τρίτη σακούλα.

–Χρησιμοποιήστε γάντια για να κλείσετε και να δέσετε τις σακούλες αλλά και για να τις μεταφέρετε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσετε σπίτι, πετάξτε τα στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσετε.