Αφού χρειάστηκε να εξαπλωθεί η ανησυχία στην τοπική κοινωνία, σχετικά με πιθανά κρούσματα φυματίωσης, που τελικά επιβεβαιώθηκαν και αρμοδίως, η διοίκηση του Νοσκομείου Σάμου, που στην αρχή έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την , ως εκ της θέσεώς της, ενημερωτική ροή, μετά από μέρες οι ανακοινώσεις ακολουθούν η μία την άλλη. ΄Ετσι και αυτή που ακολουθεί, που ακολούθησε την προηγούμενη που εκδόθηκε κάτω από την πίεση των φημών, για τις ενέργειες που έγιναν και την πραγματική κατάσταση που υφίσταται. Σχολιάζοντας την παράγραφο της ανακοίνωσης : » Επειδή διαδίδονται συστηματικά από ανεύθυνους και κακοήθεις κύκλους, με ιδιοτελή κίνητρα, τερατώδεις φήμες, οι οποίες προκαλούν πανικό και απειλούν να καταστρέψουν την τοπική οικονομία», να επισημάνουμε στην διοίκηση του νοσκομείου, αλλά και προς πάντα αρμόδιο, ότι οι φήμες απλές ή τερατώδεις, αντιμετωπίζονται με πλήρη και υπεύθυνη πληροφόρηση, απ΄ όσους έχουν την υποχρέωση προς τούτο κι όχι αφού διογκωθούν(οι φήμες).Η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου έχει ως εξής:

                                               Σάμος 14-06-2018

      ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης Υ.ΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ&ΑΙΓΑΙΟΥ

    ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ

     <<ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ>>

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΤΗΛ.: 22730 23090/ 83130

ΦΑΞ.: 22730 83370

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της διοίκησης του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08-06-2018 σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στη Σάμο, μετά τη διάγνωση σποραδικών κρουσμάτων φυματίωσης σε αιτούντες άσυλο και την εισαγωγή στο Νοσοκομείο μεγάλου αριθμού περιστατικών με πιθανή φυματίωση.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου, μετέβη στο νησί τριμελές εξειδικευμένο ιατρικό κλιμάκιο, το οποίο παρέμεινε την Τρίτη 12-06-2018 και την Τετάρτη 13-06-2018.

Εξετάστηκαν ενδελεχώς, σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, όλα τα ύποπτα περιστατικά και διαπιστώθηκε ότι, από τα δεκαεπτά (17), τα δύο (2) πάσχουν από φυματίωση και άλλα δύο (2) από πνευμονία, καθώς και ένα (1) από μη πνευμονολογικό νόσημα, τα οποία παραμένουν νοσηλευόμενα υπό φαρμακευτική αγωγή, ενώ τα δώδεκα (12), δεν πάσχουν από φυματίωση και εξήλθαν του Νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα έφτασε στη Σάμο και εγκαταστάθηκε στο ΚΥΤ, φορητό ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, με το οποίο θα εξεταστούν οι διαμένοντες εκεί, αρχής γενομένης από τους προερχόμενους από χώρες με υψηλά ποσοστά φυματίωσης.

Επειδή διαδίδονται συστηματικά από ανεύθυνους και κακοήθεις κύκλους, με ιδιοτελή κίνητρα, τερατώδεις φήμες, οι οποίες προκαλούν πανικό και απειλούν να καταστρέψουν την τοπική οικονομία, απευθύνουμε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν το ιατρικό απόρρητο και την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Το Νοσοκομείο ενημερώνει, έγκυρα και στον κατάλληλο χρόνο, την κοινή γνώμη και βρίσκεται στη διάθεση των επιστημονικών φορέων, οι οποίοι θα ήταν σκόπιμο να ενημερώνονται από τον αρμόδιο φορέα και μετά να προβαίνουν σε δημόσιες ανακοινώσεις, δυστυχώς, ατυχείς.

Με την ευκαιρία, διευκρινίζουμε ότι το Νοσοκομείο δεν έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), το οποίο διοικητικά ανήκει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τη δε παροχή ιατρικών υπηρεσιών έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του προγράμματος  «philos». Επίσης,  δεν έχει δικαιοδοσία σε θέματα δημόσιας υγείας στην κοινότητα, αρμοδιότητα η οποία ανήκει στην αντίστοιχη διεύθυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Διαχειριζόμενοι εδώ και ένα μήνα μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία τώρα φαίνεται να ξεκαθαρίζει, η διοίκηση του Νοσοκομείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια και να συγχαρεί όλους όσοι από το προσωπικό του, αφιερώθηκαν αγόγγυστα με αυτοθυσία, επιμονή, μεθοδικότητα, επιστημονική επάρκεια και αποτελεσματικότητα, στον στόχο της διασφάλισης της υγείας και της αξιοπρέπειας ασθενών, επισκεπτών και προσωπικού.

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ