Η πρώτη φθινοπωρινή εκδρομή του Σπηλαιολογικού Συλλόγου ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ έγινε την Κυριακή στην περιοχή του Μαραθοκάμπου. Στην σπηλιά του  Πυθαγόρα και στην παρακείμενη εκκλησιά και το σπηλαιοβάραθρο της Σαραντασκαλιώτισσας.

 Εντός της σπηλιάς του Πυθαγόρα, θαυμάζουμε τον διάκοσμο, αλλά και την επιλογή του  διότι η σπηλιά διαθέτει σαλόνι, πίσω «τυφλό» δωμάτιο αλλά και μια βεράντα μπροστά που βλέπει όλο το Αιγαίο. Η θέα από την βεράντα του Πυθαγορείου σπηλαίου,κόβει την ανάσα!
Από την είσοδο, οι επισκέπτες βλέπουν την διαμόρφωση του μικρού σπηλαιοβαράθρου της Σαραντασκαλιώτισας των 35 μ.βάθους,που είναι επισκέψιμο, γιατί το δεύτερο άνω των 50 μέτρων βάθους, είναι περιφραγμένο, Από το συγκεκριμένο τα μέλη του Σπηλαιολογικού, μαζί με μέλη της Σπηλαιολογικής εταιρείας, πριν από 9 χρόνια το 2007, έβγαλαν κρεμασμένοι κυριολεκτικά, τριάντα δύο(αρ.32) σάκους( απ΄ αυτούς που βάζουν άμμο και χαλίκι οι μάντρες) σκουπίδια!!! Ποιός πετούσε επί χρόνια σκουπίδια σε τέτοιο μέρος και σε τόσο μεγάλο υψόμετρο; Μα οι πανηγυρίζοντες του παρακείμενου ναϊδρίου, της Παναγίας που γιορτάζει στις 8/9 της Βροντιανής… Πέταγαν τα σκουπίδια τους κι αυτά κατρακυλούσαν στο βάραθρο
 Πάντως να πούμε ότι η εκδρομή ήταν άψογα οργανωμένη, πάσχισαν γιαυτό τα μέλη του ΕΥΠΑΛΙΝΟΥ, η ασφάλεια σε κάθε βήμα ήταν εξασφαλισμένη, οι νουθεσίες και οι οδηγίες των συνοδών συνεχείς.

Για την  ενημέρωση σας η εκδρομή βιντεοσκοπήθηκε στα βασικά της σημεία, θα «ντυθεί» και με οπτικό υλικό από το αρχείο του συλλόγου και θα βγει σαν εκπομπή «ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» στην οθόνη της Σαμιακής Τηλεόρασης την επόμενη Δευτέρα 24/10 στις 21.00 το βράδυ.