Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ναό του Αγ.Νικολάου πόλεως Σάμου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/1/2023 το απόγευμα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας από τον Μητροπολίτη Σάμου-Ικαρίας-Κορσεών κ.κ.Ευσέβιο, παρουσία των αρχών του τόπου και του συνόλου των ιερέων από όλο το νησί.

Η τελετή ξεκίνησε με την χορωδία βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως, που απέδωσε ύμνους, ενώ στη συνέχεια ο Μητροπολίτης έκανε έναν σύντομο αλλά περιεκτικό απολογισμό των δράσεων της Ι.Μητροπόλεώς μας, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την πανδημία και κυρίως από τον φονικό σεισμό στους ναούς του νησιού και στις προσπάθειες που γίνονται συντονισμένα από πλευράς του σε συνεργασία με τα υπουργεία, την Περιφερειακή Ενότητα και τους δύο δήμους, για την αποκατάστασή τους .

Στη συνέχεια και πριν από την κοπή της αγιοβασιλόπιτας, ο Μητροπολίτης απένειμε επαίνους προς τους μαθητές που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική περίοδο από όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νησιού.

Μετά έγινε η κοπή της  αγιοβασιλόπιτας και τα κομμάτια μοιράστηκαν σύμφωνα με την καθορισμένη σειρά και διανεμήθηκε στη συνέχεια αντί άρτου τσουρέκι σε όλους τους παρευρισκόμενους.