Φέτος την επετειακή εκδήλωση για την 106η επέτειο της ΄Ενωσης της Σάμου με την Ελλάδα ανέλαβαν τα «στιβαρά» μυαλά και η δημιουργική ικανότητα των ανθρώπων της 79 ΑΔΤΕ «Μυκάλη». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας και ήταν πλήρης, έμπλεη ιστορικών αναφορών,πατριωτικών νοημάτων και γνήσιων συναισθημάτων. Την εκδήλωση χαιρέτισε με σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Συμμετείχαν, με το βάρος της επιστημονικής τους δεινότητας ο καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Μανόλης Βαρβούνης και η φιλόλογος-προϊσταμένη των ΓΑΚ-Αρχείων Ν.Σάμου Αγγέλα Χατζημιχάλη. Στο καλλιτεχνικό-πολιτιστικό μέρος κατέθεσαν ψυχή η Στρατιωτική Μουσική της 79 ΑΔΤΕ, υπό την διεύθυνση του, πάντα εύστοχου στις επιλογές, λοχαγού Δημήτρη Πράπα και το Λύκειο Ελληνίδων που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με δύο τμήματα ενηλίκων και παιδικό.

Εντυπωσίασε η αρτιότητα στην απόδοση των τραγουδιών, τόσο από τους μουσικούς, όσο και από τους δύο σολίστες υπαξιωματικούς, Σαμιώτες, Γιώργο Κατέρη και Γιώργο Λιάπη.Παράλληλα λειτούργησε έκθεση αρχειακού υλικού των Αρχείων του Ν.Σάμου.

Ο καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης μίλησε για τις επικρατούσες κοινωνικές συθήκες κατά την περίοδο των προσπαθειών για ένωση και η Αγγέλα Χατζημιχάλη για την προσωπικότητα του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ενώ ενδιάμεσα ο Ταγματάρχης Αναστάσιος Παππάς μίλησε για τα Ιστορικά και Στρατιωτικά γεγονότα κατά την ΄Ενωση.

Στην αποφώνησή του ο Ταξίαρχος-Δ/τής της 79 ΑΔΤΕ κ.Γεώργιος Κουρής, φορτισμένος συγκινησιακά, αναφέρθηκε στα νοήματα της επανάστασης των Σαμίων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και του καθεστώτος της ηγεμονίας και επεσήμανε πως όλα στηρίχτηκαν στην ενότητα του λαού, που είναι προαπαιτούμενο για την ευόδωση των στόχων ενός τόπου. Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο απ΄ όλο το κοινό με την υπόκρουση της στρατιωτικής μουσικής.