Το Σάββατο 9/12 στο Καρλόβασι και την Κυριακή 10/12 στον Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μητρόπολης στο Βαθύ, πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την προσφορά της εκκλησίας στην τοπική κοινωνία, σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες,με ευθύνη του Κέντρου Εκκλησιαστικών,Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών και επιμέλεια του προέδρου του, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ημερίδα ήταν μεστή ιστορικών αναφορών, στοιχείων για την κατά τομέα προσφορά της εκκλησίας και αληθειών για τον ρόλο της εκκλησίας διαχρονικά και ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας του νησιού μας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν χωρισμένο σε δύο συνεδρίες, η πρώτη με πρόεδρο τον κ.Βαρβούνη, περιελάμβανε τις εισηγήσεις των: π. Σωτήριου Κοσμόπουλου, Πρωτοσύγκελου Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας,Μαν. Γιαννούτσου, Δρ φ., Η Εκκλησία της Σάμου και οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922,π. Γεώργιου Αρχοντούλη, Γενικού Αρχιερατικού Επίτροπου Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Παραχωρήσεις σαμιακών μοναστηριακών κτημάτων για κοινωφελείς σκοπούς και του κ. Ανδρ. Αναγνωστόπουλου, Πολιτικού Μηχανικούς, Η υποστήριξη του έργου του ελληνικού στρατού και της άμυνας της Σάμου  από την τοπική Εκκλησία, που λόγω απουσίας του διάβασε ο π.Αμφιλόχιος Φλεβάρης.

 

Στή δεύτερη συνεδρία με πρόεδρος τον π. Σωτήριο Κοσμόπουλο, Πρωτοσύγκελο Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, ανακοινώθηκαν οι εισηγήσεις των : π. Αμφιλόχιου, Ηγούμενου της Ι. Μονής Αγίας Ζώνης, Η προσφορά της Εκκλησίας στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στη Σάμο, Μιχ. Καραβασίλη, Διευθυντή Νοσοκομείου Σάμου, Η υποστήριξη της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας στην οργανωμένη υγειονομική περίθαλψη και στις υγειονομικές δομές,Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητή ΔΠΘ, Η συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της λέπρας στη Σάμο.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης, τα συμπεράσματα και οι προοπτικές, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, που τόνισε την ανάγκη ενότητας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ευχήθηκε στους λίγους παριστάμενους για τα Χριστούγεννα.