Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α  2 0 2 1

Απεργιακή Απάντηση στις 6 ΜΑΗ

στις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα, μνήμης, σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέρα τιμής των νεκρών του Σικάγο, της Καισαριανής, όλων των νεκρών της τάξης μας. Μέρα που δίνουμε όρκο να συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει η εργατική τάξη.

Οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους!

Ένα χρόνο και πλέον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ο λαός μας καθημερινά θρηνεί νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα διασωληνωμένους και ασθενείς. Εκατοντάδες με άλλες ασθένειες πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Έχουν ευθύνη αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές, δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές αλλά τις γεμίζει με χρήμα. Έχει αφήσει τους εργαζόμενους και το λαό στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ απροστάτευτους. Τα σχολεία και τις σχολές κλειστά. Ο λαός μας στενάζει για τα κέρδη των κλινικαρχών.

 

135 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο

Όπως αυξάνει και φυλάει σαν κόρη οφθαλμού τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς κανένα ηθικό ενδοιασμό τσαλαβουτάει στο αίμα των εργατών του Σικάγο, δηλώνοντας με θράσος πως «η κατάργηση του 8ωρου είναι ευεργετικό μέτρο για τους εργαζόμενους»…

135 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για 8ωρη εργάσιμη μέρα, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο και καταργεί το 8ωρο, αυξάνει τον χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, το μέγεθος της συνολικής απλήρωτης δουλειάς. Το νομοσχέδιο χτυπάει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, μας αλυσοδένει στη δουλειά και ο εργοδότης αποκτά επιπλέον διευθυντικό δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο μας, στην ξεκούρασή μας, στην επαφή με τα παιδιά μας, με την οικογένειά μας. Κυβέρνηση, Ε.Ε. και εργοδοσία ξεσαλώνουν εις βάρος μας για τα κέρδη και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Το ξήλωμα του 8ωρου μαζί με τη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου είναι αιτία πολέμου. Είναι πρόκληση ότι το φέρνει τις μέρες που η εργατική τάξη τιμάει τους νεκρούς της, με την απεργία της Πρωτομαγιάς. Δεν μπορεί να περάσει με σιωπή ή με εθιμοτυπικές απεργίες. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υπάρχουν συμβολικές απεργίες, ούτε απεργίες εκτόνωσης.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο!

Επιχειρείται να γκρεμιστούν κατακτήσεις που βρίσκονται στην καρδιά των εργατικών δικαιωμάτων, γιατί είναι απαραίτητες για τη ζωή των εργαζομένων, την ξεκούραση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Η διεκδίκηση, η κατοχύρωση και η υπεράσπιση του 8ωρου ήταν αφετηρία σε κάθε αγώνα, σε κάθε σύμβαση, σε κάθε μάχη μέσα στην ανειρήνευτη πάλη με τα αφεντικά στο άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η εξαφανισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ ακόμη μια φορά ξεπουλά τους εργαζόμενους και βάζει πλάτη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό σχεδιασμό. Κατηγορεί εργαζόμενους και συνδικάτα που παλεύουν ότι «διασπείρουν τον ιό» με τις κινητοποιήσεις τους ή ότι αγωνίζονται απέναντι σε νομοσχέδια που δεν υπάρχουν, όταν ο ίδιος ο υπουργός διαλαλεί το περιεχόμενό τους σε κάθε κανάλι και εφημερίδα. Κάνουν απεργοσπασία για την Πρωτομαγιά στέλνοντας τον κόσμο να «πιάσει το Μάη» αντί να αγωνιστεί για τα δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία και τη ζωή.

Να αποκατασταθούν τώρα όλες οι ζημιές από το σεισμό

για αντισεισμική θωράκιση του νησιού

Την ίδια ώρα 6 μήνες μετά τον φονικό και καταστροφικό σεισμό η αποκατάσταση των ζημιών σε σχολεία, δημόσια κτήρια και υποδομές είναι με αργούς ρυθμούς. Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες δίνονται με το σταγονόμετρο και σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν στο 100% των ζημιών. Ετοιμόρροπα ακόμη χάσκουν επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια μας, αφού και οι κατεδαφίσεις πάνε με ρυθμούς χελώνας. Η προστασία της ζωής των παιδιών μας και η επούλωση των πληγών του σεισμού είναι επιτακτική ανάγκη. Σήμερα υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική γνώση, κατάλληλο εργατικό δυναμικό για να έχουμε ασφαλή κτήρια, για να προστατευόμαστε από σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα, για να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές περιουσιών.

 

Δε θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα

Δουλειά και ζωή με δικαιώματα

Η 1η Μάη και οι αγώνες για τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας έχει αποτύπωμα τη δική μας σφραγίδα. Η καλύτερη τιμή στους νεκρούς της τάξης μας, είναι η συνέχιση του αγώνα.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Όχι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».
  • Σύγχρονοι όροι δουλειάς και ζωής με δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερός χρόνος εργασίας και μείωση του εργάσιμου. ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία, τη συνδικαλιστική δράση και τις ελευθερίες.
  • Μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού. Στελέχωση και ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Εδώ και τώρα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών του σεισμού και 100% αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί
  • Να κλείσει το hotspot. Να μη γίνει άλλο στου Ζερβού. Απεγκλωβισμός προσφύγων-μεταναστών από το νησί και τη χώρα

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!

Όλοι στις Απεργιακές Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις που οργανώνει

το Ε.Κ. Σάμου την Πέμπτη 6 Μαΐου:

Σάμος:  Εργατικό Κέντρο στις 10:00 π.μ.

Ικαρία: πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 12.00 π.μ.