Την μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΙΟΛΙΣ, ο Σύλλογος Ποντίων Σάμου “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ”, με κεντρικό ομιλητή τον Σάμιο Καθηγητή Λαογραφίας και πρόεδρο του τμήματος Εθνολογίας και Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Μανώλη Βαρβούνη.  Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν δύο ποντιακά τραγούδια-μοιρολόγια για την γενοκτονία από λυράρη-τραγουδιστή.

Την εκδήλωση προλόγισε με σύντομη αναφορά στην επέτειο και με ευχαριστίες στον ίδιο και σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Γιώργος Αβραμίδης. Η αντιπρόεδρος του συλλόγου κα Θεοφίλη Γεροντίδου-Μωραϊτη, διάβασε το βιογραφικό του κ.Βαρβούνη, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και πάμπολλες διακρίσεις ανά τον κόσμο. Ο κ.Βαρβούνης, σύντομος αλλά περιεκτικός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα γεγονότα της ταραγμένης εκείνης εποχής για τον ελληνισμό, αποσαφηνίζοντας πως πράγματι πρόκειται για γενοκτονία, παρά τις όποιες προσπάθειες των γειτόνων να απεκδυθούν τις ευθύνες του, ενώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αρχεία του Βατικανού και αναφορές καθολικών ιερωμένων της εποχής που περιέγραφαν τα μαρτύρια του ελληνικού ποντιακού στοιχείου.

Πριν την ομιλία αλλά και στο τέλος της αντηλλάγησαν αναμνηστικά μεταξύ του συλλόγου και του κου Βαρβούνη. Ο ίδιος επέδωσε αναμνηστικό της σχολής του, στην κα Γεροντίδου, ενώ ο κ.Αβραμίδης επέδωσε στον καθηγητή αναμνηστική πλακέτα, την σημαία με το αιώνιο σύνθημα-σύμβολο “η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”, καθώς και σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην σελίδα μας στο Facebook