Εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργάνωσαν την Δευτέρα 15 Μαϊου το βράδυ, στην αίθουσα του Δήμου, οι σύλλογοι Ποντίων Σάμου ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ  και Θρακομακεδόνων Σάμου ΕΓΝΑΤΙΑ, με ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κο Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Θεοφίλη Γεροντίδου και χαιρέτησε εκ μέρους των συλλόγων ο κ.Γιώργος Αβραμίδης. Στη συνέχεια δύο ολιγομελή χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Κ.ΛΑΧΑΝΑΣ και του Χορευτικού Ομίλου Σάμου ΧΟΡ.Ο.Σ. , χόρεψαν από δύο ποντιακούς χορούς, με πιστότητα. Δύο ποντιακά τραγούδια απέδωσαν τρεις μουσικοί με λύρα, νταούλι και κιθάρα, ώσπου να ανέβει στο βήμα ο κος Φωτιάδης και να καθηλώσει με την ομιλία του, όχι μόνο για την γενοκτονία των Ποντίων, αλλά για όλα τα δεινά του Ελληνισμού από τις αρχές του 20ού αιώνα και εντεύθεν, με κατάθεση ντοκουμέντων για κάθε αναφορά του, από την πολυετή έρευνα ζωής που έχει κάνει, για το Ποντιακό ζήτημα και γενικά τις τουρκικές εκκαθαρίσεις. Ιδιαίτερα αιχμηρός-και δικαίως-ήταν ο κος καθηγητής στην κρατική αντιμετώπιση όλων αυτών των πληγών του ελληνισμού, διαχρονικά, στον τομέα της εκπαίδευσης και κυρίως της μνήμης.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των συλλόγων πρόσφεραν λουλούδια και αναμνηστικά δώρα στον κ.καθηγητή, ενώ εκείνος δώρισε στους δύο συλλόγους για το αρχείο τους, σειρά βιβλίων του.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα μας στο f/b