Δύο χωριστές  συνεδριάσεις πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/2 το δημ.συμβούλιο Σάμου. Η μία που άρχισε στις 18.30 αφορούσε την ενημέρωση του οργάνου για τον ισολογισμό και απολογισμό του δήμου για το οικ.έτος 2016, από τον ορκωτό λογιστή κ.Συρίγο και η ψήφισή τους. Απ΄ όσα ανέφερε ο κ.Συρίγος, ο πρ/σμός αυτός ήταν ο πρώτος κερδοφόρος για τον δήμο, αφού άφησε πλεόνασμα 53 χιλιάδων € κατόπιν φόρων, όπως επίσης μειώθηκαν και υποχρεώσεις του δήμου προς τρίτους.  Στην πρώτη έκθεση των ορκωτών λογιστών για το έτος 2014 υπήρχαν δώδεκα(12) παρατηρήσεις, ενώ στην τωρινή μόνο δύο και αφορούσαν την έλλειψη μητρώου ιδιοκτησιών του δήμου και την λογιστική παρακολούθηση των αποθεμάτων και αναλωσίμων. Διεξήχθη συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων, με πρώτο τον εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Λεμονή, τον κ.Τζίχα της Λ.Σ., τον κ.Χατζηχριστοδούλου της Ανατροπής και τον κ.Σίμος της ΑΚΙΣ. Τελικά ο ισολογισμός-απολογισμός ψηφίστηκε με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά, επί συνόλου 25 παρόντων συμβούλων.

Κατά την δεύτερη συνεδρίαση που άρχισε στις 20.00, στην αρχή διαβάστηκε ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, που το σώμα έδωσε την υποστήριξή του και ακολούθησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν εγκρίσεις ισολογισμών των νομικών προσώπων του δήμου και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και η μετάβαση 15μελούς αντιπροσωπείας στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το ρεπορτάζ επί του θέματος είναι του Αλέξη Κομνηνού:

Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Δήμου Σάμου για τη συμμετοχή της Σαμιακής αντιπροσωπείας των 15 ατόμων (12 από χορευτικά συγκροτήματα και τρείς αιρετοί) στις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Αφού αναγνώσθηκε η εισήγηση, το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Μηλίγκος που είπε: «Δεν μας ικανοποιούν οι σκοπιμότητες του ταξιδιού, διότι το προηγούμενο που έγινε στη Νέα Υόρκη έχει φέρει μηδενικά αποτελέσματα. Καλό ταξίδι στους Δημοτικούς συμβούλους εφόσον θα βάλουν χρήματα από την τσέπη τους. Θα προτιμούσαμε οι δωρεές να γίνονται για χρηματοδότηση μελετών όπως γίνεται στον Δήμο Χίου».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ισιδώρου: «Πρέπει ν’ αγκαλιάσουμε τους ομογενείς και να το θεωρούμε τιμή να είμαστε κοντά τους».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κώστας Τζίχας στην τοποθέτησή του είπε: « Η επαφή με την ομογένεια είναι σημαντική και θεωρείται τιμή. Όμως θα πρέπει ν’ αναλογιστούμε, γιατί πάμε; Ποια θα είναι τα οφέλη. Δεν συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση. Οι χορηγίες δημιουργούν εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Η σύνθεση του χορευτικού τμήματος να γίνει έπειτα από κλήρωση για τους χοροδιδάσκαλους και τους συνοδούς, από τους πολλούς χορευτικούς συλλόγους που υπάρχουν στο νησί.

Ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου της «Ανατροπής» είπε: «Η αποστολή η προηγούμενη που έγινε στη Νέα Υόρκη δεν έφερε κανένα κέρδος για τον τόπο. Θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό». Στη συνέχεια η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και τ’ αποτελέσματα ήταν:

Η πρόταση έλαβε 10 ΝΑΙ (Αμυρσώνης, Ανδρεάδου, Αξιώτης, Βαλκαμλής, Ισιδώρου, Καλατζής, Κυριαζής, Πατσίδης, Σεβαστάκης, Στεφανής (με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Σάμου δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ) – 4 ΠΑΡΩΝ (το ένα από τον κ. Βογιατζή της πλειοψηφίας και  το άλλο από τον κ. Λεμονή από τη «Δράση – Ενότητα – Προοπτική», ενώ τα άλλα δύο από τον κ. Τζίχα και κ. Μαυρατζώτη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – 5 ΟΧΙ (Βολακάκης, Ματθαίου, Μηλίγκος, Τριανταφύλλου από τους Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού «Δράση – Ενότητα – Προοπτική» και κ. Χατζηχριστοδούλου από την «Ανατροπή».