΄Οταν το αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας, είναι ασφυκτικά γεμάτο από εθελοντές, σε μια βραδιά απόδοσης τιμής σ΄ αυτούς, τότε η ελπίδα είναι ζωντανή κι «ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο».

Περίσσεψαν τα ειλικρινή αισθήματα την Τετάρτη το βράδυ, στην κοινή εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, για να βγει από τα στόματα όλων ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους «Καλούς Σαμαρείτες» της εποχής και του τόπου μας, τους κάθε λογής εθελοντές, που εδώ και χρόνια προσφέρουν τις σωτήριες και θεάρεστες υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο. Περίσσεψε ακόμη η συγκίνηση και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ ανθρώπων που είτε εκ της υπηρεσίας και της θέσης τους, είτε από την στάση ζωής τους, αντάμωσαν σ΄ αυτήν την μεγαλειώδη σύναξη για να ζήσουν στιγμές εξύψωσης της ανθρώπινης υπόστασης και συνειδητοποίησης του κοινωνικού της ρόλου.

Την εκδήλωση άνοιξε με λίγα αλλά ουσιαστικά, μεστά, σταράτα και συγκινησιακά φορτισμένα λόγια ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, υμνώντας τον ρόλο της παρουσίας των εθελοντών αλλά και επισημαίνοντας την απουσία ή τις επιβλαβείς για το τοπικό συμφέρον, παρεμβάσεις της κεντρικής εξουσίας.Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου,για να δοθεί η σκυτάλη για την κεντρική εισήγηση στο πιο γνώριμο και αγαπητό πρόσωπο του εθελοντικού κινήματος, τον επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Γιώργο Στάντζο, ο οποίος ξεδίπλωσε τις πτυχές του εθελοντισμού στο νησί μας, τις δράσεις του, τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς.

Για να πάρει στη συνέχεια θέση στο βήμα, ένας άνθρωπος που έχει ήδη πάρει θέση στις καρδιές όλων, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Παναγιώτης Κοτρίδης, που,με την φωτεινότητα του προσώπου αλλά και του νού του, απηύθυνε το δικό του μεγάλο ευχαριστώ στους άμεσους  συνεργάτες του,τους εθελοντές όλων των ειδικοτήτων. Μίλησαν ακόμη στην εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό και ευχαριστίες, ο Αντιδήμαρχος Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος που παρέστη προσκεκλημένος  μαζί με τον γ.γ. της ένωσης και ακολούθησε η απονομή επαίνων και αναμνηστικών σε έναν-έναν από τους συλλόγους και τις ομάδες εθελοντών κατά χωριό,αλλά και της Ικαρίας και των Φούρνων, στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Σάμου, στον Σύλλογο Αυτοδυτών, στον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών και σε μεμονωμένους ανθρώπους που προσφέρουν στην όλη υπόθεση. Τους επαίνους και τα αναμνηστικά επέδιδαν στους εκπροσώπους των  εθελοντών, από πλευράς Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, οι  Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Κατρακάζος και Γιώργος Κυριαζής, και ο ΄Επαρχος Ικαρίας Παναγιώτης Γενούζος, ενώ από πλευράς Πυροσβεστικής ο διοικητής και οι αξιωματικοί της υπηρεσίας κατά σειρά. Εκτός των εθελοντών τιμήθηκαν άνθρωποι που συμβάλλουν με μέσα και υλικά σε περιπτώσεις πυρκαγιών και χορηγοί.

΄Εκπληξη ήταν η τοποθέτηση κατά την απονομή των επαίνων, του πρώτου εθελοντή του νησιού μας, του αειθαλή Θωμά Θυμιανίδη από το Πυθαγόρειο, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση της πρώτης εθελοντικής ομάδας, όταν ανέφερε πως το εθελοντικό κίνημα της Σάμου, πρέπει να πάρει την θέση του στο βιβλίο Γκίνες, γιατί είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού και ζήτησε από τους αρμόδιους να το δουν το επόμενο διάστημα.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών, χορηγοί και όλοι οι παριστάμενοι εθελοντές έβγαλαν μια αναμνηστική φωτογραφία που το μέγεθός της δείχνει το μεγαλείο του τόπου μας.     Ακολούθησε κέρασμα με Σαμιώτικο κρασί, αναψυκτικά και κεράσματα.