Η κατ΄ έτος αυξημένες συμμετοχές, η άρτια διοργάνωση και η φροντίδα στην λεπτομέρεια του Γιάννη Χούμα και της οικογένειας, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό “κάθε χρόνο και καλύτεροι” για τους αγώνες δρόμου προς τιμήν του Μιλτιάδη Χούμα και κάποιου ακόμη κάθε φορά ήρωα της διαφυγής 1941-44, με καταγωγή από την Χώρα. Τις 198 έφτασαν φέτος οι συμμετοχές στις τρεις κατηγορίες δρόμων, στα 100 μέτρα για “τα παιδιά της καρδιάς μας”, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΜΕΛΙΣΣΑ, στα 1000 μέτρα παιδιών αλλά και ενηλίκων και στην μεγάλη κατηγορία των έξι(6) χιλιομέτρων στην κλασσική διαδρομή των αγώνων με τον συμβολικό χαρακτήρα, μια και όλοι οι τιμώμενοι ήρωες στα παιδικά τους χρόνια πήγαιναν καθημερινά από την Χώρα στο τότε σχολαρχείο Μυτιληνιών σε απόσταση 3+3 χιλιομέτρων. Η πλατεία Ηρώων της Χώρας ήταν γεμάτη, από σημαίες, πανώ, και αφίσες με το έμβλημα των αγώνων, όλα ήταν άψογα οργανωμένα, δεν υπήρξε η παραμικρή παραφωνία.

Οι αγώνες ξεκίνησαν με τον δρόμο των 100 μ., για να ακολουθήσει αυτός των 1000 μ.όπου έτρεξαν κυρίως παιδιά αλλά και κάποιοι ενήλικες. Τελευταίος αγώνας αυτός των 6 χιλιομέτρων με συμμετοχή 98 αθλητών και αθλητριών. Πρώτος τερμάτισε όπως και πέρυσι ο Δημήτρης Σκαπέτης, δεύτερος ο Νίκος Τσιδώνης και τρίτος αθλητής από την Παλαιστίνη. Σε όλους τους αθλητές απονεμήθηκαν μετάλλια και δόθηκαν αναμνηστικές κάρτες συμμετοχής, υπογεγραμμένες από τον Δήμαρχος Σάμου και τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Χώρας.

Αναμνηστικές πλακέτες δόθηκαν σε όλους όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση των αγώνων, την 79 ΑΔΤΕ, την Αστυν.Δ/νση, την Ομάδα Διάσωσης, τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χώρας και όλους όσους στήριξαν τους αγώνες με κάθε τρόπο. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 5 Ιουλίου 2020, με την πρόσθεση στους αγώνες και δρόμου 10 χιλιομέτρων, από Πλατεία Ηρώων Χώρας σην Ι.Μονή Αγ.Τριάδας Μυτιληνιών και επιστροφή.

Οι αγώνες δρόμου προς τιμήν του Μιλτιάδη Χούμα, έχουν  γίνει θεσμός που τιμά τους ήρωες της εθνικής αντίστασης, την κοινότητα της Χώρας και το νησί ολόκληρο κάθε καλοκαίρι και πρέπει να τυγχάνουν κάθε χρόνο της οφειλόμενης υποστήριξης.

Φωτογραφίες από τους αγώνες στην σελίδα μας στο Facebook