Αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ήταν η μουσικοχορευτική εκδήλωση που παρουσίασε την Κυριακή 8 του Μάρτη στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ. ΄Αψογη οργάνωση μέχρι την λεπτομέρεια, εμπνευσμένα κείμενα, δρώμενα,έθιμα και χοροί απ΄ όλη την Ελλάδα με θέμα την γυναίκα σε όλες τις εκδοχές της υπόστασής της, από μια ομάδα που όχι μόνο διατηρεί και υπερασπίζεται την παράδοση, αλλά εξελίσσει τις γνώσεις της στην δημοτική ποίηση, στη μουσική και στον χορό, διευρύνοντας τον κύκλο και ανεβάζοντας ψηλά το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη αναφορά στην Ημέρα της γυναίκας ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Φρατζής, για να ακολουθήσει μια οφειλόμενη τιμή εξ ονόματος της κοινωνίας του νησιού μας, στην γυναίκα-σύμβολο των καιρών μας, την γυναίκα, την μάνα, την επιστήμονα, τον άνθρωπο Δήμητρα Λάμπρου, την μοναδική εδώ και 16 μήνες παιδίατρο της κλινικής του νοσοκομείου μας, η οποία στην σύντομη αντιφώνησή της, αποκάλυψε τα υπέροχα συναισθήματά της και έδωσε σε όλους μαθήματα ήθους.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αφήγηση από την κ.Εύη Μάρκου, συμμετοχή της σχολής χορού Dance Club  της Μαρίας Χατζηνικολάου, με πρωτότυπες και υπέροχες χορογραφίες που απέδωσαν άψογα οι νεαρές χορεύτριες καιέθιμα, μουσικές και χορούς για την γυναίκα παντού από τα παράλια της Μ.Ασίας, ως την Καππαδοκία, τα νησιά της Ελλάδας, την Θράκη, την Μακεδονία.

Οι μουσικοί ήταν χωρισμένοι σε δύο γκρουπ, από τη μια οι του ανατολίτικου μοτίβου Φωτώ Βακίρη-φωνή,Στέλιος Βαρβάκης-κρουστά, Γιώργος Παππάς-ούτι και ο μοναδικός Παναγιώτης Παναγάκης-πολίτικη λύρα, τραγούδι. Κι από την άλλη οι του νησιώτικου μοτίβου, Δημήτρης Χριστοδουλάκης-βιολί,Γιάννης Δάνος, λαούτο, φωνή και η αισθαντική Γιαννούλα Μάρκου, ανερχόμενη δύναμη στο παραδοσιακό και νησιώτικο τραγούδι. Αξίζουν συγχαρητήρια στο δ.σ. του συλλόγου που κάλεσαν για την παράσταση Σαμιώτες μουσικούς, ώστε να αναδεικνύεται η συνέχεια της μεγάλης παράδοσης του νησιού μας. Το ντεκόρ της σκηνής, οι φορεσιές δηλαδή ήταν ευγενική παραχώρηση του Λυκείου Ελληνίδων, Παρ.Σάμου, η επιμέλεια των κειμένων των Αγγελικής Κουλούρη και Κάτιας Καλύβα,ενώ την διδασκαλία των χορών και την επιμέλεια ήταν της Αγγελικής Κουλούρη.

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα μας στο Facebook