ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 13ΗΣ/2-11-2016 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Ο  Δήμος Σάμου

Έχοντας υπόψη το ψήφισμα της 26-06-2016 και την επιτακτική  ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του Νησιού της Σάμου και διαπιστώνοντας ακόμη μια φορά την μη ύπαρξη Εθνικού σχεδίου δράσης, την παντελή έλλειψη κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών και την διατάραξη της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής των κατοίκων της Σάμου, αποφασίζει υλοποιώντας και εξειδικεύοντας την υπ’  αριθμ. 290/30-9-2016 απόφαση Δ.Σ, την οργάνωση Πανσαμιακής Κινητοποίησης Ειρηνικής Πορείας – Διαμαρτυρίας εντός του μηνός Νοεμβρίου στην οποία θα προτάξει:

1. Την αποσυμφόρηση του Νησιού με την υποστήριξη των αρμοδίων αρχών και με την ταχυτάτη και πλήρη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. ( Σήμερα έχουν  διαπιστευθεί  12 στελέχη στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής έναντι των 28 υπεσχημένων για την επάνδρωση της εντός του μήνα Νοεμβρίου –άφιξη 5 στελεχών την 1η Νοεμβρίου-).

1. Την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών και την παροχή πλήρους Κρατικής βοήθειας στους τομείς της Δημοσίας Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας και της Διοικητικής Υποστήριξης.
  1. Τον πλήρη έλεγχο και την αντίστοιχη λογοδοσία των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Σάμο. Δεν έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών – Μεταναστευτικής Πολιτικής καμία ενημέρωση μέχρι τώρα για την λειτουργία τους και την αρμοδιότητα τους.
  1. Την άμεση κατάργηση της αύξησης  του Φ.Π.Α στο Νησί μας με την επίκληση του χάρτη της Νησιωτικότητας και την κατάθεση αυτοτελούς η και ομαδικής προσφυγής στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά όργανα.
  1. Την εφαρμογή άμεσων μέτρων υποστήριξης των δημοτών όπως αυτά έχουν τεθεί στο πλαίσιο διεκδίκησης που περιέχεται στην 157/2016 απόφαση του Δ.Σ.
  1. Την πλήρη στελέχωση της αστυνομίας, λιμενικού, στρατού, νοσοκομείου, κέντρων υγείας και των λοιπών υπηρεσιών.
  1. Την αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τον Οδικό Χάρτη των δικών της δεσμεύσεων όπως αυτές ετέθησαν στη σύσκεψη της 11η Οκτωβρίου 2016. (αριθμός αφίξεων από 17/10/2016 : 672 αντίστοιχος αριθμός αναχωρήσεων : 166).
  1. Την καταγγελία της στάσης των Ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και την απαράδεκτη θεώρηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χωρία παρία «Μόνιμης εγκατάστασης» και την διατύπωση αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας ως προς τα προαναφερόμενα σημεία από την Ελληνική Κυβέρνηση.
  1. Την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησιωτικό χώρο του Βορείου Αιγαίου.

Αποφασίζει επίσης

Την συμμετοχή του στην Παναιγιακή συγκέντρωση που θα οργανωθεί εντός  Νοεμβρίου με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Αιγαίου  και να καταγγείλει σε όλες της Αρμόδιες Αρχές την παραβίαση των δικαιωμάτων των Νησιωτών κατοίκων της Σάμου και της ισονομίας  στο Νησιώτικο Χώρο.